welzijn & zorg

Woonzorg in de geestelijke gezondheidszorg

Zes proeftuinen

De Initiatieven Beschut Wonen (IBW) en de Psychiatrische Verzorgingstehuizen (PVT) behoren voortaan tot de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Dat is een gevolg van de zesde staatshervorming. Maar een echt Vlaams beleid is er nog niet.

In de aanloop naar dat nieuwe beleid heeft minister Vandeurzen vorige zomer een oproep gelanceerd om projecten uit te werken die chronisch psychiatrische patiënten flexibele woonzorg bieden.

Van de meer dan twintig ingediende dossiers, krijgen zes projecten inmiddels financiële ondersteuning tot eind 2017. Sommige van deze zogenaamde ‘proeftuinen woonzorg in de geestelijke gezondheidszorg’ richten zich tot een specifieke doelgroep.

  • Reymeers in Lede biedt bijvoorbeeld semi-residentiële woongelegenheid aan voor personen met de ziekte van Korsakov.
  • De Heide in Merelbeke onderscheidt zich in de vernieuwende manier waarop over de grenzen heen van de sectoren voor ouderen-, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg wordt samengewerkt.
  • Beschut Wonen De Link in Mortsel richt zich op jongvolwassenen met het project Veerkrachtwonen.
  • Samenhuizen is de naam van het project van De Lork in Sint-Gillis (Brussel) en staat open voor zowel zorgvragers uit de geestelijke gezondheidszorg als mensen met een beperking.
  • Expertise dementie Vlaams Brabant kreeg financiële ondersteuning voor zijn project in de regio Leuven, waarbij men focust op de krachten van de patiënten en hun mantelzorgers.
  • Brugwonen is het zesde geselecteerde project, dat ingediend werd door 4veld in Beernem. Bij deze woonvorm voor chronisch psychiatrische patiënten, wordt onder andere samengewerkt met de lokale sociale huisvestingsmaatschappij. Weliswaar ging er op bezoek