"Van mij mag alles"

Bert Gabriëls vs Proust

In zijn show Van Mij Mag Het maakt comedian Bert Gabriëls van elk regeltje uit ons wetboek een kans. Voor wie het wil zien, is het leven een feest. Maar Gabriëls heeft ook een serieuze kant: hij is specialist vreemdelingenrecht. Bovendien werd hij de afgelopen jaren voogd van een aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. We legden hem de vragenlijst van Proust voor, om te weten te komen wie hij wel denkt dat hij is.

Wat is jouw belangrijkste karaktertrek?

Ik ben diplomatisch. Ik kan moeilijk een standpunt innemen. Soms is dat goed, soms is dat lastig.

Wat is voor jou volmaakt geluk?

Een ingeving krijgen die alles oplost. Voelen dat de puzzel van een show plots in elkaar valt en dat alles klopt, bijvoorbeeld.

Wat is je grootste angst?

Het verlies van een van mijn kinderen. Dat soort van angst kon ik me vroeger niet voorstellen. Soms vrees je ook wel eens voor je eigen leven, maar dat is niets te vergelijken met de angst dat er je kinderen iets zou overkomen.

Wat waardeer je het meest in je vrienden?

Dat ze er zijn voor me. Op dit moment gaat het goed met me. Maar ook in periodes dat het minder goed ging, lieten ze me niet vallen en maakten ze tijd om naar me te luisteren.

Wat is je voornaamste tekortkoming?

Ik ben nogal laf. Bij een conflict loop ik liefst weg. Soms is dat een prima oplossing voor conflicten, maar het is toch laf.

Kan je je identificeren met een historische figuur?

Ik ben geen groot geschiedeniskenner. Waarschijnlijk een filosoof, want ik ben eerder een denker dan een doener. Filosofie heeft me geleerd de wereld anders te bekijken, zodat die niet meer botst met wat je dacht. Misschien identificeer ik me eerder met iemand die we met z’n allen al lang vergeten zijn. Ik geloof niet dat mensen over 200 jaar mijn naam nog gaan kennen.

Wat vind je niet leuk aan je uiterlijk?

Hoe langer, hoe minder. Vroeger vond ik mezelf echt lelijk. Ik heb een grote neus, maar daar heb ik niet veel gêne over. Wel vind ik mezelf nog steeds te mager. Dat is ook de reden waarom ik nooit een tattoo genomen heb: dat zou niet mooi zijn op een schriel lichaam.

Wat is je grootste prestatie tot nu toe?

Zonde van de Zendtijd. Dat was geen prestatie van mij alleen, maar een groepsprestatie waar we fier op mogen zijn. Dat zat goed in elkaar, was grappig en niet fake. We hebben toen op Canvas een kijkcijfer gehaald dat ze sindsdien niet meer gehaald hebben denk ik.

Wanneer lieg je?

Ik ben heel slecht in liegen. Het zou misschien nuttig zijn mocht ik het wel kunnen. Al kan ik er zelf op afknappen als ik merk dat iemand liegt. Soms confronteer ik die persoon er dan mee, maar dat helpt meestal niet.

Wie zijn volgens jou de helden in het echte leven?

Opvoeders en leerkrachten. Ze werken aan de toekomst, zowel hier bij ons als in armere gebieden in het zuiden. Dat zijn de enige mensen die je echt nodig hebt en waar je zwaar in zou moeten investeren. Naar mijn mening gebeurt dat laatste veel te weinig.

Waar zou je graag willen wonen?

Ik ben geen reiziger. Ik hou niet van het gevoel ergens een vreemdeling te zijn. En mijn job kan ik alleen in het Nederlands. Mijn talenkennis is onvoldoende om hetzelfde in het buitenland te kunnen doen. In een warm land elke dag in de zee kunnen zwemmen lijkt me heerlijk, maar als ik niet op een podium kan staan is het om zeep.

Waar heb je spijt van?

Dat ik in de periode dat ik me eenzaam voelde veel mensen gekwetst heb. Vreemd eigenlijk, dat als je jezelf niet goed voelt, je op een egoïstische manier mensen wegduwt, zonder dat je het zelf beseft. Je moet jezelf graag zien voor je anderen graag kan zien, en daar heb ik heb ik toen wat te weinig moeite voor gedaan.

Heb je een levensmotto?

Van mij mag het. Van mij mag alles.

>> Bert Gabriëls staat dit jaar nog op verschillende plaatsen in Vlaanderen op het podium met zijn voorstelling ‘Van Mij Mag Het’. Kijk op www.bertgabriels.be voor de agenda.

Foto's
Stephan Vanfleteren