welzijn & zorg

Vaccineren is belangrijk, je hele leven lang

Vaccinatieweek focust op jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar

Ook wie volwassen is, moet zich nog laten vaccineren. Dat is de boodschap van het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid tijdens de Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april. "We willen mensen gedurende heel hun leven beschermen tegen vaccineerbare infectieziekten. Vaccineren stopt dus niet zodra je de schoolbanken verlaat", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

De Europese Vaccinatieweek legt dit jaar de focus op jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Ook zij moeten zich nog laten inenten tegen allerlei ziektes. Als ze bijvoorbeeld op reis vertrekken, kinderen willen, of voor het werk regelmatig in contact komt met ouderen en mensen met een verlaagde weerstand, is een vaccinatie tegen ziektes als kinkhoest, griep en hepatitis A en B aanbevolen. 

"Voor de vaccinatie van je baby of je kind krijg je dikwijls een herinnering van je arts, Kind en Gezin of een CLB. Als volwassene zijn er ook momenten waarop een vaccin aanbevolen is, maar daar moet je vaker zelf aan denken", zegt vaccinatie-expert bij Zorg en Gezondheid Geert Top. 

Bij de start van de vaccinatieweek lanceert het agentschap Zorg en Gezondheid daarom de website www.laatjevaccineren.be. Op dat portaal kunnen mensen terecht voor een overzicht van wanneer je je als volwassene moet laten vaccineren. Het agentschap herinnert er nog aan dat mensen via Patient HealthViewer online kunnen nakijken welke vaccins ze al gekregen hebben. Wie twijfelt of een bepaald vaccin nodig is, contacteert best de huisarts. 

(Bron: Belga)