gezondheid

Gratis inhaalvaccinatie tegen mazelen voor (jong)volwassenen

15.04.2016

Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte. Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Ben je tussen 20 en 45 jaar, dan is de kans immers groot dat je niet (voldoende) bent gevaccineerd en de ziekte ook nooit hebt doorgemaakt in je kinderjaren. Twee vaccinaties bieden levenslange bescherming. Tot eind 2016 zijn die vaccins gratis te verkrijgen bij je huisarts of arbeidsgeneeskundige dienst.

‘Kinderziekte’ voor volwassenen

Rode, verheven, licht jeukende vlekken over het hele lichaam, vooral op de romp en in het aangezicht. Pijnlijke of ontstoken ogen. Koorts. Hoesten. Nog elk jaar raken mensen besmet met de mazelen, vooral volwassenen tussen 20 en 45 jaar die niet gevaccineerd werden of de tweede vaccinatie gemist hebben. Meestal ben je 1 à 2 weken goed ziek. In zo’n 1 op de 1.000 gevallen treden ernstige complicaties op, zoals acute hersenontsteking op. Dat kan blijvende schade veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.

Gratis inhaalvaccinatie

Baby’s en kinderen worden sinds 1985 systematisch ingeënt tegen de mazelen. Die veralgemeende vaccinatie van kinderen heeft ervoor gezorgd dat mazelen niet vaak meer voorkomt in België: terwijl in 1982 nog 1.000 mensen op de 100.000 mazelen kregen, zijn dat er vandaag nog maar 0,5 tot 1 op de 100.000 inwoners. Niets om je zorgen over te maken? Toch wel, want de ziekte steekt nog regelmatig de kop op, vaak doordat het via reizen erg gemakkelijk over grenzen heen verspreid raakt.

Jongvolwassenen tussen 20 en 45 jaar kijken dus best even hun vaccinatiestatus na. Zij hebben immers vaak geen of maar één dosis van het vaccin toegediend gekregen en hebben hoogstwaarschijnlijk de ziekte ook nooit doorgemaakt. Voor wie nog twijfelt: tot eind 2016 is het vaccin tegen mazelen (dat meteen ook beschermt tegen bof en rubella) helemaal gratis als je tussen 20 en 45 jaar bent. Huisartsen en arbeidskundige diensten kunnen ze kosteloos bestellen via Vaccinnet, het bestel- en registratiesysteem van de Vlaamse overheid.

Maak tijdens de Europese vaccinatieweek een punt van vaccinatie

Ook dit jaar is de ‘Mazelenman’ het rood gevlekte gezicht van de mazelencampagne tijdens de Europese Vaccinatieweek van 24 tot 30 april. Het boegbeeld wil Vlaanderen ‘mazelenbewust’ maken en laat je via een interactief filmpje op www.vaccinatieweek.be  ontdekken of je er al dan niet goed aan doet een inhaalvaccinatie te laten zetten.

(bron: Zorg & Gezondheid)