welzijn & zorg

Technologie voor een inclusieve samenleving

Cera Awards: jong talent met engagement
24.10.2017

Op het evenement “Dromen van vandaag zijn de bouwstenen van morgen” werden zaterdag 21 oktober de jaarlijkse Cera Awards uitgereikt aan studenten die een technisch project deden voor een socialprofitorganisatie. De Cera Award jury wil de studenten erkennen voor hun creatieve, communicatieve en sociale vaardigheden en engagement. Cera Award gelooft sterk in de kracht van interdisciplinair samenwerken, dit jaar werden voor het eerst ook Cocreatie Cera Awards uitgereikt voor interdisciplinair samenwerken.

De jury was bijzonder verheugd over de hoge kwaliteit van de projecten en de zeer sterke sociale competenties van de laureaten. • Epihunter - Alexander Bielen, bachelor ICT UCLL, Martijn Festjens en Michiel Pieters, bachelor Elektronica UCLL ontwikkelden samen met hun medestudenten verpleegkunde een headset en een trilarmband die verwittigt wanneer kinderen met niet convulsieve epilepsie – een vorm die nauwelijks zichtbaar is – een aanval hebben. De Cera Award jury was onder de indruk van de inzet en het engagement van de studenten en het beloftevolle eindproduct.

  • Digitaal Joharivenster - Marijke Meersman, bachelor Toegepaste Informatica Thomas More, ontwikkelde voor Tonuso, centrum voor jeugdhulp uit Anderlecht, een digitale toepassing om jongeren inzicht te geven in hun eigen gedrag. Marijke studeerde eerder al toegepaste psychologie. En ze heeft een missie: geestelijke gezondheid digitaal ondersteunen. Tot haar vreugde en die van Tonuso kon ze al als student een verschil maken.
  • Een open deur naar inclusie - Rebecca Beliën, Laura Lenaerts, Mathijs Hermans, Louise Croux, Didem Sekban bachelor Architectuur UHasselt (2Ba) en Ine Knippenberg bachelor Ergotherapie PXL, ontwierpen in opdracht van het UD Woonlabo een universele deur die voor iedereen, ook als je blind of rolstoelafhankelijk bent, makkelijk te gebruiken is. De studenten getuigden over de meerwaarde van interdisciplinair samenwerken.
  • Cook the kitchen - Tom Demesmaeker, Ynias Beyens, Lauren De Baets, Melanie Geerkens en Ine Lemmens, bachelor Architectuur UHasselt (2Ba) en Jade Deferm, bachelor Ergotherapie PXL, ontwierpen zeer functionele, mooie en bruikbare glazen, voor iedereen, wat je beperking ook is. Je kan ze gaan bekijken in het UD Woonlabo.
  •  Een kamer voor Caroline - Marie Vreys, Tessa Verreth, Charlotte Ariën, Sofie Van Esser bachelor Architectuur UHasselt (2Ba) in samenwerking met een studente ergotherapie, ontwierpen met grote betrokkenheid en engagement een kamer voor Caroline een jonge vrouw met een mentale beperking en een ernstige gedragsstoornis.
  • Trainingsprothese - Janwit Changsura, Bachelor Industrieel Productonwerp en Marlies Ruysschaert, Bachelor Ergotherapie Howest ontwikkelden samen voor het revalidatiecentrum van UZ Gent een universele myo-elektrische trainingsprothese zodat mensen met een armamputatie al kunnen oefenen voor hun definitieve prothese beschikbaar is. Een unieke creatieve samenwerking en een straf product.
  • Een nieuwe manier om een zuurstofmasker op zijn plaats te houden - Klaas Vander Linden, master biomedische ingenieurswetenschappen, KU Leuven bedacht samen met een medestudent een innovatieve manier om een zuurstofmasker te bevestigen voor de bewoners DVC Heilig Hart in Deinze. De meeste van die bewoners hebben een diep-mentale beperking, en sommigen hebben zelfs permanent zuurstof nodig. DVC Heilig Hart was heel blij met de samenwerking, Klaas getuigde over hoe zijn respect voor zorgverleners nog was gegroeid.
  • GraceAge: Ouderen evalueren zelf zorgkwaliteit - Dimitri Vargemidis en Lennart Cockx, master industriële wetenschappen KU Leuven ontwikkelden samen met medestudenten een digitale toepassing om de bewoners van het woonzorgcentrum Eduard Remy in Leuven zelf de kwaliteit van de zorg te laten evalueren. Dimitri en Lennart werkten met hun medestudenten nauw samen met de bewoners. De bewoners vonden uiteindelijk ‘dat internet toch niet zo moeilijk’. Opdracht geslaagd!
  • Digitale dagplanner voor mensen met (jong)dementie - Tom De Groote, Michiel Mertens, Rob Smets, Gils Roex, Emmeline De Maesschalk en Elisabet Okmen werkten nauw samen met hét Ontmoetingscentrum voor mensen met jongdementie uit Leuven. Na een sterke en respectvolle inlevingsperiode ontwikkelden ze een digitale dagplanner. Het gedreven team, dat zich ViviGate noemt, onderzoekt de mogelijkheden om dit project verder te ontwikkelen en op de markt te krijgen. Want ze willen echt een verschil maken.
  • Neuroscreen - Ben Waumans, master industriële ingenieurswetenschappen KU Leuven ontwikkelde samen met en voor het AZ Sint-Dimpna in Geel, een neurologische screeningstool voor mensen met onverklaarbare pijn en vermoeidheidsproblemen. Op AZ Sint-Dimpna was men zwaar onder de indruk van Ben’s vermogen om creatief mee te denken en out of the box oplossingen te suggereren.

En verder...

Op hetzelfde event ontving ook de gepassioneerde ondernemer Luc Leyssens de Senior Cera Award, een erkenning voor een 'sociaal ingenieur': een ingenieur, technicus of informaticus die zijn of haar loopbaan richt op maatschappelijke uitdagingen uit handen van Bart Jacobs, die de Senior Cera Award won in 2016.

Cera Award is een programma van Cera en RVO-Society dat technologische innovatie in de socialprofit stimuleert. www.cera-award.be