

"Loopbaanbegeleiding gaf mij meer zelfvertrouwen in mijn werk"
Inge (31) doet haar werk als administratief bediende zeer graag. Maar de hoeveelheid werk groeide haar stilaan boven het hoofd. Door haar gevoeligheid voor depressie, werd het steeds moeilijker en ze werd ziek. Maar gelukkig was er loopbaanbegeleiding. “Dankzij loopbaanbegeleiding leerde ik anders om te gaan met werkstress. Nu durf ik beter grenzen te stellen”, zegt Inge.
Inge voelde al een tijdje dat de werkdruk haar te veel werd. “Ik kreeg almaar meer taken toegewezen waar ik geen ‘neen’ tegen durfde te zeggen. Het werd steeds moeilijker om een goede balans te vinden tussen mijn werk en de tijd die ik ervoor kreeg. Maar ik voelde me goed bij het familiebedrijf waar ik werkte. Je merkt dat ze begaan zijn met hun personeel en er is een goeie sfeer. Omdat ik er zo graag werk, twijfelde ik lang om er met mijn werkgevers over te spreken. Ik wilde zeker niet onbekwaam overkomen. Dat was mijn grote zorg” zegt ze. “Tot het te laat was en ik vorig jaar ziek werd. Drie maanden lang kon ik niet meer gaan werken. Stilaan groeide het besef dat ik aan mezelf zou moeten sleutelen als ik niet steeds opnieuw in hetzelfde stramien wou hervallen. Want omwille van mijn gevoeligheid voor depressie, waar ik al langer last van heb, kon ik geen duidelijke grenzen stellen. Tijdens mijn ziekteverlof toonden mijn werkgevers erg veel empathie. Het was ook iemand van de directie die me zei dat ik – als ik dat zelf wenste - loop- baanbegeleiding kon volgen. Ik heb dan ook die stap gezet omdat ik heel graag mijn job wilde behouden.”

Assertiviteit en schuldgevoelens
“De gesprekken met mijn loopbaanbegeleider waren zeer verhelderend”, zegt Inge. “Een gebrek aan assertiviteit en te veel schuldgevoelens bleken mijn grootste valkuilen, dus daar moest aan gewerkt worden. Ik kreeg werkboekjes met opdrachten die daarna werden besproken. Die loopbaanbegeleiding maakte van mij een ander mens. Ik leerde zowel op de werkvloer als thuis meer te relativeren en vooral rustiger te blijven.”
