

"Dankzij loopbaanbegeleiding vond ik de job van mijn leven"
Anja De Greve (44) werkte jarenlang als onderzoekster via tijdelijke contracten. Maar ze wou werk met meer zekerheid. “Ik vernam dat ik als persoon met een arbeidshandicap in aanmerking kwam voor loopbaanbegeleiding. Zo leerde ik om buiten de klassieke paden te denken”.
Anja De Greve zit in een rolstoel en heeft een masterdiploma sociologie op zak. Zij werkte jarenlang als onderzoekster maar op haar 35ste vond ze het tijd voor wat anders. “Via loopbaanbegeleiding wou ik meer zicht krijgen op de mogelijkheden om van richting te veranderen”, zegt ze. “Omdat ik minder mobiel ben, was de mogelijkheid om mijn loopbaanbegeleiding grotendeels online te doen de perfecte oplossing.”
Nieuwe kansen stimulerenVia gesprekken en oefeningen met haar loopbaanbegeleider ontdekte Anja waar zij goed in was en wat zij belangrijk vindt in een job. “Het verruimde ook mijn horizon. Mijn loopbaanbegeleider stimuleerde mij om nieuwe dingen te proberen. Zo zou ik er zelf bijvoorbeeld nooit aan gedacht hebben om teksten te gaan schrijven voor websites van organisaties. Ik ontdekte ook dat bepaalde vaardigheden uit de onderzoekswereld zeker een troef waren bij andere sollicitaties.”

Eén van ons
Vandaag werkt Anja als vaste medewerker bij de dienst integratie en mondiaal beleid van het gemeentebestuur in Liedekerke. De collega’s zagen haar komst helemaal zitten. Voor Anja werd er een bureel op het gelijkvloers ingericht, omdat er geen lift was. “Uiteraard moeten we haar soms even helpen maar dat is echt geen moeite, hoor!” zegt collega Marleen. “Voor mij is Anja een collega zoals alle anderen. Zij is gewoon één van ons.” Collega Klaas ziet het ook zo: “Iedereen is welkom en verdient alle kansen, ongeacht een beperking. Want op één of andere manier is iedereen van ons wel ergens beperkt, hé? De perfecte mens bestaat niet.”
Droomjob
Anja werkt nu rond diversiteit en gelijke kansen voor iedereen. “Deze job is mij echt op het lijf geschreven”, zegt ze. “Ik leid ook een praatgroep voor anderstalige nieuwkomers. in de gemeente. Dat had ik vroeger als vrijwilliger opgestart en nu maakt het gewoon deel uit van mijn takenpakket!” Anja zou loopbaanbegeleiding aan iedereen aanraden. “Loopbaanbegeleiding was voor mij zo positief dat ik via de VDAB ook mijn attest ‘arbeidsconsulente’ heb behaald”, zegt Anja. “Nu coach ik dus zelf mensen. Ook nieuwkomers in Liedekerke en studenten hoger onderwijs. De cirkel is rond.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VDAB
