kinderen & jongeren

Extra plaatsen jeugdinstelling in Beernem

Twee nieuwe leefgroepen voor meisjes
25.05.2016
Foto's
An-Sofie Soens

De nieuwbouw past in de gefaseerde uitbreiding van de gemeenschapsinstellingen. In Beernem is nu plaats voor 54 meisjes, wat het totaal op 74 plaatsen voor meisjes in Vlaanderen brengt.

Vanaf 1 juni worden de leefgroepen effectief in gebruik genomen. Het gaat om één bestaande leefgroep die verhuist en één nieuwe leefgroep. Simultaan met deze capaciteitsuitbreiding wordt er voor meisjes die zich in een negatieve invloedssfeer bevinden een nieuw hulpprogramma ontwikkeld, samen met enkele private voorzieningen.

Hiermee wordt ingegaan op de aanbevelingen in het rapport van Child Focus over de opvang en begeleiding van slachtoffers van tienerpooiers. De nieuwe leefgroep in Beernem zorgt ervoor dat 9 extra meisjes de gepaste hulp krijgen.

In campus Beernem zijn er dan 6 leefgroepen (van gemiddeld 9 meisjes) met in totaal 54 plaatsen. De overige plaatsen voor meisjes bevinden zich in de gemeenschapsinstellingen in Ruiselede (10 plaatsen time-out) en in Mol (10 plaatsen time-out). Begin volgend jaar verhuist de time-out leefgroep van Ruiselede naar Beernem.

De nieuwbouw bevindt zich naast de bestaande campus en oogt modern. “Er is veel licht en ruimte”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn. “Er zijn meer mogelijkheden om in kleinere groepjes te werken, zonder dat begeleiders het overzicht verliezen. Het gebouw is ook toegankelijk voor meisjes in een rolstoel.”

Het hulpprogramma voor meisjes die zich in een negatieve invloedssfeer bevinden wordt de komende weken verder uitgewerkt. Het is een unieke samenwerking tussen de overheid en private partners waarbij ook de jeugdrechters nauw betrokken worden. “Binnen de algemene werking van campus Beernem worden enkele specifieke accenten gelegd en gewerkt rond bijvoorbeeld seksualiteit, sociale media, motivatie en probleemoplossende vaardigheden”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert. “Tegelijk kan de private partner het netwerk van de jongere betrekken bij de hulp en samen werken aan oplossingen in functie van uitstroom.” Afhankelijk van het individueel traject kan een jongere verblijven in een gemeenschapsinstelling en/of in een besloten voorziening van een private partner.

De jongeren van De Zande verwelkomden ons in de nieuwe gebouwen met een toneelrondleinding. Lees meer over het bezoek via https://www.weliswaar.be/toneelproject-versterkt-jongeren