ouderen

Zelfstandig wonen met zorg op maat

Checklist erkende assistentiewoningen
8.03.2017

Zelfstandig blijven wonen in de eigen, vertrouwde buurt is de wens van veel ouderen. Een aangepaste en veilige woning is daarbij belangrijk. Het Vlaams ouderenbeleid is erop gericht die wens mogelijk te maken en biedt diverse ondersteuningsvormen. Een assistentiewoning, een door de Vlaamse overheid erkende woonvorm, kan een kwaliteitsvol antwoord bieden. Om meer bekendheid te geven aan deze woonvorm en mensen te helpen in hun zoektocht naar een assistentiewoning, start de Vlaamse overheid een uitgebreide publiekscampagne op.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft een campagne gelanceerd die burgers wil informeren over de mogelijkheden van erkende assistentiewoningen. Op de website www.checkassistentiewoning.be krijgen potentiële kopers, huurders en investeerders informatie over waar ze op moeten letten wanneer ze op zoek zijn naar een assistentiewoning.

Assistentiewoningen 2 from VandeurzenJ on Vimeo.

Een assistentiewoning, in de volksmond ook serviceflat genoemd, is een woning die zo is aangepast dat vooral ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen. Een erkende assistentiewoning moet daarbij aan een aantal eisen voldoen, zoals rolstoeltoegankelijkheid en handgrepen in het toilet en de douche. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte voorzien waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En wie dat wil kan in zijn assistentiewoning een beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals poetshulp of thuisverpleging.

 

Momenteel zijn er ruim 21.000 assistentiewoningen en er komen er nog elke dag bij. Gemiddeld kost een assistentiewoning 35 euro per dag, al kan die prijs sterk schommelen afhankelijk van bijvoorbeeld de ligging en het aantal slaapkamers. De woonvorm op zich past alvast in het beleid om ouderen meer autonomie te geven in hun keuze voor de combinatie tussen wonen en zorgondersteuning. Om de woonvorm bekender te maken en mensen te helpen in hun zoektocht naar een assistentiewoning start de Vlaamse overheid nu een publiekscampagne. Zo staat er op de website www.checkassistentiewoning.be een checklist met aandachtspunten. "Die checklist geeft een handig overzicht van waar men moet op letten als men op zoek is naar een assistentiewoning", aldus minister Vandeurzen.

(Belga/kabinet Vandeurzen)