Werken aan een wereld zonder armoede en uitsluiting

Vzw RuimteVaart wint eerste Megafoon-prijs

De vzw Oikonde Leuven heeft donderdagavond haar eerste Megafoon toegekend aan de Leuvense organisatie RuimteVaart. De prijs, ter waarde van 15.000 euro en een kunstwerk van Roeland Kotsch, gaat uit naar een welzijnsinitiatief dat bijdraagt tot een zorgzame samenleving. Oikonde is een organisatie die sinds 1969 initiatieven neemt voor de integratie van thuislozen, maar waarvan de werking in 2014 opging in Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel. 

De vzw RuimteVaart is een plek aan de Vaartkom in Leuven waar via allerlei projecten gewerkt wordt aan een wereld zonder armoede en uitsluiting. Zo wordt er een restaurant uitgebaat, is er een naaiatelier en sociaal artistiek atelier operationeel, heeft de organisatie energiesnoeiers in dienst die energiebesparende maatregelen voorstellen voor woningen, worden buurtmoestuinen geëxploiteerd... De vzw is ook erkend als vereniging waar armen het woord nemen. Er wordt ook samengewerkt met de vzw Pastya die mensen met psychische moeilijkheden samenbrengt. 

In haar verslag prijst de jury, die besliste over de toekenning van de prijs, de vzw RuimteVaart "als een plek waar ontmoeting in een vrijblijvende, veilige sfeer aangeboden wordt in een gedeelde visie op kwetsbaarheid, solidariteit en verbondenheid". De jury waardeert ook de centrale rol van de vrijwilliger. "Iedereen werkt mee. Bij praktische taken, zoals onthaal, het restaurant openhouden en poetsen, maar ook bij het nadenken en beslissen over de organisatie en vormgeven van de activiteiten. Op die manier worden mensen opnieuw geactiveerd en kunnen ze gaandeweg elkaar steunen en voor elkaar zorgen", aldus de jury. 

(bron: Belga)