welzijn & zorg

"We krijgen alleen maar positieve reacties op ons gezin"

Vijf jaar geleden werden Olaf en Kris de pleegvaders van Jarno
28.05.2021
Foto's
Bob Van Mol

Olaf Buyle (55) en Kris Decorte (38) hadden nooit de intentie om aan kinderen te beginnen. Maar toen neef Jarno (19) vijf jaar geleden niet langer bij zijn moeder kon wonen, aarzelden ze geen seconde.

“Jarno bracht al jaren de paasvakantie en de zomervakantie bij ons door”, vertelt Olaf Buyle. We zagen de situatie thuis verslechteren. Toen hij na een weekend in Antwerpen niet meer terug naar huis wilde, hebben we contact gezocht met pleegzorg. Jarno is bij ons gebleven en nooit meer vertrokken.”

Stabiele omgeving

Omdat de twee mannen en Jarno elkaar al goed kenden, ging alles vanaf het begin heel vlot. “Het enige probleem was dat ons appartement maar één slaapkamer had. Jarno heeft toen een tijdje op een slaapbank in de living gelegen. Snel na zijn komst hebben we een appartement met twee slaapkamers gehuurd en zijn we verhuisd.”

Jarno is de neef van Olaf. Maar ook Kris staat volledig achter de beslissing. Kris Decorte: “Ik heb geen moment getwijfeld. Hij had een stabiele omgeving nodig en ik ben blij dat we hem dat kunnen bieden.”

Olaf en Kris hebben al twaalf jaar een relatie. Vijf jaar geleden zijn ze getrouwd. Voor de komst van Jarno gingen ze regelmatig naar feestjes en fuiven in Antwerpen. “We konden doen en laten wat we wilden”, zegt Olaf. “Met een puber erbij krijg je meer verantwoordelijkheid. Ik weet nog dat we de  eerste keer naar het oudercontact op de school van Jarno gingen. Je zag de mensen denken: heeft die jongen twee vaders? Maar iedereen was er snel aan gewend.”

Niemand buitenspel

Ook de vrienden en familieleden van Olaf en Kris hebben vanaf het begin enthousiast gereageerd op de komst van Jarno “Tot op de dag van vandaag krijgen we alleen maar positieve reacties op ons gezin”, vertelt Kris.

Hetzelfde geldt voor de vrienden van Jarno. Olaf: “Jarno zit op school in Stabroek. Zijn klasgenoten komen graag naar Antwerpen en dan is ons appartement een goede uitvalsbasis. Het is hier soms echt een overrompeling.”

Inmiddels is Jarno officieel de pleegzoon van Olaf en Kris. Hij noemt Olaf nonkel en Kris is nonkel Kris. “Hij blijft de zoon van zijn moeder”, zegt Olaf. “Ik wil mijn zus niet buitenspel zetten.”

Het grote voordeel van de situatie is dat Jarno en ook zijn omgeving leert dat het ook anders kan, vindt Kris. “Er zijn meerdere gezinsvormen mogelijk. Je kan perfect gelukkig opgroeien in een niet-klassiek gezin.”