welzijn & zorg

Vergeten vrouwen

Vrouwelijke kunstenaars ontdekken de collectie-Kortenberg

Meer dan 20 vrouwelijke kunstenaars reflecteren op werken van ‘vergeten vrouwen’, opgediept uit het archief van de beeldende therapie in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Zij antwoorden op een verzameling beeldend werk van patiënten die vanaf 1963 tot stand kwam in wat toen nog het UC Sint-Jozef Kortenberg heette. In het psychiatrisch centrum verbleven uitsluitend vrouwen, veelal onder gedwongen statuut, afgezonderd van de maatschappij, ‘vergeten'.

Het psychiatrisch centrum in Kortenberg startte in 1963 met creatieve therapie, destijds een innovatieve behandeling die slechts op enkele plaatsen in Europa aangeboden werd. Vrouwen waren tweederangsburgers en de vooroordelen ten opzichte van psychisch kwetsbare personen maakten dat patiëntes onder een dubbel stigma gebukt gingen. Dankzij de beeldende therapie konden sommigen onder hen zich artistiek ontplooien en ontsnappen aan de vergetelheid en het stigma.

Psychiater Erik Thys, curator van de tentoonstelling: “Kunst is een prachtig en precies medium om de menselijke conditie en bij uitstek maatschappelijke vraagstukken vorm te geven. Daarbij komt dat de link tussen psychische kwetsbaarheid en creativiteit als een tegengif ingezet kan worden tegen nog bestaande vooroordelen. Daarom nodigden we hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit om met eigen werk in dialoog te gaan met werken van de collectie-Kortenberg uit de jaren 1960.”

Wanneer?   

De vernissage van Vergeten vrouwen vindt plaats op 21 februari vanaf 18.30 uur. 
De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 17 april 2020.
Vrije toegang op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Gesloten op vrijdag 27 maart 2020.
 

Waar? 

CERA, Muntstraat 1, 3000 Leuven