Samen veerkrachtig

Tiendaagse van de geestelijke gezondheid

Van dinsdag 1 tot donderdag 10 oktober vinden er in Vlaanderen maar liefst 400 acties plaats tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. De acties hebben een dubbel doel: onze veerkracht of mentale weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Tai Chi in Tienen, lachyoga in Kalmthout, mindfulness in Zoersel, Hasselt en Wilrijk, … De vijfde editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid pakt opnieuw uit met een prikkelend programma waarop iedereen welkom is. Zo staan er tientallen cursussen en lezingen op het menu, over ontstressen en hooggevoeligheid bijvoorbeeld. Verder zijn er filmavonden, theatervoorstellingen, concerten en natuurwandelingen. De meeste evenementen zijn gratis. De acties vinden plaats in heel Vlaanderen en worden georganiseerd door steden en gemeenten, ziekenhuizen, bibliotheken, ziekenfondsen, …
Luisterend oor, bemoedigend schouderklopje
Onze veerkracht of mentale weerbaarheid versterken, dat is de bedoeling van de acties tijdens de 10-daagse. Al mag je ook geen wonderen verwachten: een beetje verdriet, je even ongelukkig voelen: het hoort nu eenmaal bij het leven. Ook de steun van anderen is meer dan welkom: positieve relaties met vrienden, familie, buren en collega’s vergroten onze veerkracht. Mensen hebben nood aan een luisterend oor, een bemoedigend schouderklopje. Daarom is Samen Veerkrachtig opnieuw het thema. 
Inspiratie op gevels en etalages
Nieuw is dat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid dit jaar de straten inpalmt, letterlijk zelfs. Op de gevels en etalages van openbare gebouwen, kantoren en winkels in Vlaanderen zullen er tegen 1 oktober inspirerende spreuken verschijnen. Liefde maakt een smal bed breed, zo stond er vorig jaar te lezen op een matrassenwinkel. Een apotheek zette dan weer een voorschrift op de etalage: Het beste medicijn, is 3 x daags een complimentje. Kortom, spreuken die je aan het denken zetten of een glimlach op je gezicht toveren. Iets om naar uit te kijken, met andere woorden.
Meer dan 40 wandelingen
Op dinsdag 1 oktober start de 10-daagse met een Te Gekke Veertocht in Landschap De Liereman, een natuurgebied in Oud-Turnhout. Je kan er in je eentje op uittrekken of je op sleeptouw laten nemen door een wandelcoach. Startplaats: bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout. Tijdens de 10-daagse wordt er trouwens flink wat afgewandeld. Er staan meer dan 40 Te Gekke Veertochten op het programma. Een verkwikkende herfstwandeling is het ideale recept om de veerkracht te boosten. 

www.samenveerkrachtig.be