Politiseren in de praktijk
De sterksociaalwerkconferentie van 2018 schuift politiserend werken als één van de vijf krachtlijnen naar voor (1). Het moet het speerpunt van het sociaal werk voor de toekomst worden, meer nog dan de andere vier krachtlijnen: nabijheid, proceslogica, generalistisch sociaal werk en verbindend werken. De sociaal werker van de toekomst is een democratische professional die ijvert voor een menswaardig bestaan voor élke burger en streeft naar een meer sociaal rechtvaardige samenleving. "Politiseren gaat over processen die bijdragen aan het publieke meningsverschil rond de vraag hoe we de samenleving het best organiseren." (2) Een onderzoek door VIVES Hogeschool.
Invullingen van 'structureel sociaal werk': een beperkte plaats voor politiseren binnen een grote diversiteit aan invullingen
Een kwestie waar het schuurt: de afstand tussen een theoretisch discours over het belang van politiseren en de dagelijkse werkpraktijk
Een afstand tussen het theoretisch discours en de ruimte en het mandaat dat sociaal werkers in hun organisatie krijgen
De afstand tussen het theoretisch discours en de motivatie van sociaal werkers
De afstand tussen de noodzaak voor meer politiserend werk en een aantal maatschappelijke en beleidsevoluties
De oproep tot politisering streeft naar doorbreken status-quo in professioneel sociaal werk
Auteurs: Rebecca Thys, Nele Cox en Kaat Sabbe. Onderzoekers en docenten verbonden aan het departement sociaal werk en het Expertisecentrum Sociale Innovatie van de VIVES Hogeschool.
* Over de steekproef: de studenten interviewden sociaal werkers op uiteenlopende werkplekken in West-Vlaanderen. De meerderheid van de sociaal werkers die de studenten interviewden (40) zijn tewerkgesteld binnen een overheidsdienst, gaande van een OCMW, over de sociale dienst van een stadsbestuur, een justitiehuis en de VDAB tot een open asielcentrum, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en het agentschap Opgroeien. Een tweede groep organisaties, zijn de grote zorg- en onderwijsinstellingen (15): woonzorgcentra, thuis- of familiehulp, instellingen voor kinderen of volwassenen met een beperking, ziekenhuizen en scholen. Een derde groep zijn de organisaties die we kunnen rekenen tot het veeleer klassieke middenveld (12): CAW’s, mutualiteiten, vakbonden etc. Tenslotte interviewden de studenten ook een aantal sociaal werkers (11) die in eerder kleinere vzw’s werken, in het middenveld dus dat iets minder door de overheid wordt aangestuurd.
1 Sterk Sociaal Werk. Sociaal Werk Conferentie 2018. Eindrapport | Vlaanderen.be
2 Wat is politiserend werken? (socius.be)
3 Politisering: terug van weggeweest, ook in het sociaal werk | Lava (lavamedia.be)
4 SAM, Conceptnota Praktijkonderzoek Politiserend Sociaal Werk, in voorbereiding 2de sterksociaalwerkconferentie.
5 Politisering: terug van weggeweest, ook in het sociaal werk | Lava (lavamedia.be)
6 Politisering: terug van weggeweest, ook in het sociaal werk | Lava (lavamedia.be)
7 Sterk Sociaal Werk. Sociaal Werk Conferentie 2018. Eindrapport | Vlaanderen.be