welzijn & zorg

Hulplijn 1712 lanceert campagne met BV’s en nieuwe website voor tiende verjaardag

1712 lanceert een nieuwe campagnevideo met BV’s en een nieuwe website voor zijn tiende verjaardag. In de campagne roepen Lize Feryn, Lotte Vanwezemael, Marc Van Ranst, Hilde Crevits, Wouter Torfs, MEAU, Peter Adriaenssens, Kids with Buns en Senne Misplon iedereen op om over geweld te praten en 1712 te contacteren bij vragen hierover. De meeste van hen hebben in hun professionele -, of privé-, leven al te maken (gehad) met geweld. De sociale media campagne wil mensen met een hulpvraag aansporen om over hun ervaringen of vermoedens van geweld te praten met de hulplijn.

“Of je nu arm of rijk bent, bekend of onbekend, de kans dat je in de loop van je leven geweld meemaakt, als slachtoffer, omstaander of pleger is erg groot”, vertelt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “Daarom is het zo belangrijk dat de BV’s dit thema zichtbaar en bespreekbaar maken. Tegelijk erkennen sommige BV’s hoe lastig het is om over geweld te praten. Bij 1712 kan iedereen anoniem terecht met zijn verhaal of zorgen.”

Zo getuigde seksuoloog Lotte Vanwezemael eerder in de media al over het online geweld, zoals ongevraagde dickpics, waarmee ze soms te maken heeft. LGBTI+-activist Senne Misplon getuigde over ‘micro-agressies’ en verbaal geweld tegenover seksuele minderheden. Ook viroloog Marc Van Ranst kwam in het nieuws met getuigenissen over online geweld en bedreigingen aan zijn adres. En Lize Feryn was betrokken in de zaak De Pauw waarover ze o.a. getuigde in de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’.

Ook Minister van Welzijn Hilde Crevits en CEO en voorzitter van CAW-groep Wouter Torfs benoemen dat een gezin of een relatie niet altijd een veilig of warm nest is. Een boodschap die kinderpsychiater Peter Adriaenssen bijtreedt. Hij roept mensen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen bij vermoedens van kindermishandeling. “Het dominante beeld van een romantische relatie of het gezin als veilig en warm nest strookt niet altijd met de realiteit. In driekwart van de oproepen naar 1712, gaat het over geweld in de relatie of het gezin.”, aldus Van de Voorde.

Aansporen om over geweld te praten

De afgelopen tien jaar kreeg 1712 ongeveer 52.000 oproepen over 66.000 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling. “Uit al die verhalen weten we dat schaamte één van de meest voorkomende redenen is om hier niet over te praten. Die schaamte komt vaak door eerdere reacties waarin het verhaal niet geloofd of serieus genomen werd. Een andere reden is dat het geweld vaak door een bekende gebeurt: een familielid, een vriend, (ex-) partner of collega. Dat maakt het allemaal nog lastiger”, legt Van de Voorde uit.

Nieuwe website: 4 op de 10 hulpvragen online

Hulplijn 1712 lanceert nu voor haar tiende verjaardag een nieuwe website. Tien jaar geleden verliepen alle hulpvragen telefonisch, maar vandaag verlopen bijna de helft van de hulpvragen online, via chat (24%) of mail (13%). De website van 1712 vormt daarvoor de directe toegangspoort. De nieuwe website is nu gebruiksvriendelijker en focust sterker op de dienstverlening en het hulpverleningsaanbod. De website wordt ook in het Engels en in het Frans aangeboden.