welzijn & zorg

'Afstand hoeft geen afstandelijkheid te zijn'

Bond zonder Naam blijft voor verbinding zorgen in tijden van corona
28.05.2020
Foto's
Bond zonder Naam

Al meer dan 60 jaar sieren de gevleugelde spreuken van Bond zonder Naam de muren van Vlaamse keukens en kantoren. Minder bekend is dat de vzw ook de grondlegger was van de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen, of het eerste vluchthuis voor vrouwen. Volgens velen is Bond zonder Naam de meest verbindende organisatie van ons land. Maar hoe pakken ze dat aan in tijden van quarantaine?

In 2012 overleed pater-schrijver Phil Bosmans, het boegbeeld en de bezieler van Bond zonder Naam. Vandaag staat Anniek Gavriilakis aan het roer en telt de organisatie meer dan 105.000 abonnees, mensen die de spreuken gratis in hun bus of mailbox krijgen. “Maar Bond zonder Naam staat voor zoveel meer dan alleen voor spreuken”, steekt Anniek Gavriilakis van wal. “Al onze activiteiten nodigen uit tot meer verbinding. In de eerste plaats met mensen in armoede, dak- en thuislozen, asielzoekers en (ex-)gedetineerden: mensen die het moeilijk hebben en die vaak vergeten worden.”

Kruidenier en café

“Zo kunnen mensen in armoede goedkoper winkelen bij onze sociale kruidenier in Borgerhout. Naast zeer lage prijzen, vinden ze er ook hulp of een luisterend oor. Het is een plek die kansen creëert”, vertelt Anniek Gavriilakis. “Door de coronacrisis verdelen onze collega’s in de kruidenier uitzonderlijk voedselpakketten – terwijl mensen er anders zelf gewoon hun boodschappen doen – en volgen we de 600 gezinnen die we er doorgaans ontmoeten telefonisch op. We bellen ze regelmatig om te vragen hoe het gaat en geven advies als dat ze dat nodig hebben.”

“Door de coronacrisis moest ’t Café, een ontmoetingsplek voor dak- en thuislozen, tijdelijk de deuren sluiten. We delen nog steeds koffie en water uit vanachter een raam. Daarvoor werken samen met Free Clinic vzw. Het zijn moeilijke, maar ook boeiende tijden”, vindt Anniek Gavriilakis. “Langs de ene kant zien we dat de meest kwetsbaren het hardst door de coronacrisis worden getroffen, maar langs de andere kant is de solidariteit en zorgzaamheid binnen de brede bevolking veel groter. Misschien omdat er nu tijd is om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Wij nodigen mensen uit om niet alleen aan hun eigen kring te denken, om ook uit hun comfortzone te treden en de meest kwetsbaren niet te vergeten.”

Oewist?

Omdat veel mensen door de lockdown een pak minder sociaal contact hebben, zette Bond zonder Naam ‘Oewist-belcirkels’ op om vereenzaming tegen te gaan: belrondjes verspreid over de week, waarin telkens zeven mensen een gesprek met elkaar aanknopen. Iedereen die meedoet, belt één iemand uit de cirkel op en wordt zelf ook één keer opgebeld. Op die manier houdt iedereen de belcirkel in stand.

En er zijn meer corona-initiatieven. Gevangenissen – die Bond zonder Naam doorgaans bereikt met hun gevangenenwerking – lieten de organisatie weten dat gevangenen de bewoners van woonzorgcentra in deze barre tijden een hart onder riem wilden steken – met hun toestemming uiteraard. “We zorgden voor toestemming en 1.000 briefsets, waardoor gedetineerden nu met rusthuisbewoners schrijven en er nieuwe verbindingen worden gelegd. Ook hier geldt samenwerken, voorbij hokjes en labels”, vertelt Anniek Gavriilakis.

Grannies

Bond zonder Naam werkt trouwens ook al langer samen met ouderen. Onder de naam Instagrannies delen ze verhalen en wijsheden van Vlaamse tachtigplussers op Instagram, ook in tijden van corona. “Tachtigplussers worden vooral op hun zorgbehoefte aangesproken, terwijl ze een leven vol waardevolle ervaringen achter de rug hebben. Zo hebben ze veel ervaring in het omgaan met crisissen. Jongeren zoeken inspiratie en reflectie. Met Instagrannies brengen we deze generaties samen”, zegt Anniek Gavriilakis. “De tachtigplussers die hun verhaal delen, krijgen achteraf prints van hun post en de reacties, zodat ze ook weten hoe mensen reageren. ”

Met Instagrannies hoopt Bond zonder Naam te verjongen. En dat lijkt te werken, want het Instgram-account heeft op dit moment al bijna 3.900 volgers.

1.000 vrijwilligers

Hoe Bond zonder Naam dat allemaal realiseert? “Met een kleine ploeg van 19 vaste medewerkers en een enorme ploeg van bijna 1.000 gemotiveerde vrijwilligers”, zegt Anniek Gavriilakis. Bij Bond zonder Naam kan iedereen vrijwilligerswerk doen, er zijn jobs in alle soorten en maten. En er wordt altijd vertrokken vanuit de kwaliteiten van mensen, op de website is er een test waarmee je te weten kan komen welke vrijwilligersjob het beste bij je past.

“Onze vrijwilligers vormen de basis, het kloppende hart van de beweging, zonder hen zouden we nergens staan. Onze sociale kruidenier draait bijvoorbeeld voornamelijk op vrijwilligers, net zoals ons café en veel andere van onze initiatieven”, zegt Anniek Gavriilakis. En daar is de organisatie dankbaar voor. Want zoals Phil Bosmans al zei: ‘Zomaar gratis helpen, is onbetaalbaar’.

>> Meer weten of meewerken aan Bond zonder Naam? Op hun website www.bzn.be vind je alle info.