Villa Samson

Huisdier krijgt plaats in genezingsproces

Op initiatief van het UZ Brussel en met de steun van Danny Verbiest, de geestelijke vader van Samson en peter van het project, wordt Villa Samson de allereerste plek in België waar dieren van patiënten op bezoek kunnen komen. Vrijwilligers zullen de patiënten begeleiden van en naar Villa Samson. Het UZ Brussel zal er dierentherapie geven. 

Volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn huisdieren in België niet toegelaten in een ziekenhuis, met uitzondering van een assistentiehond. Toch valt het vaak voor dat een dier het enige familielid is dat een patiënt nog heeft of dat een patiënt heel veel troost haalt uit de band met het huisdier. Om toch tegemoet te komen aan de noden van de patiënt, bouwt het UZ Brussel als eerste in België een plaats waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten en dit volledig gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven.

Elke patiënt die opgenomen is in UZ Brussel kan gebruik maken van Villa Samson, op voorwaarde dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat. Met de behandelende arts wordt overlegd of een bezoek aan het huisdier wel kan. Sommige doelgroepen hebben een grotere nood aan contact met hun huisdier. Kinderen geven heel vaak aan dat ze hun diertjes missen. Een bezoekje van hun huisdier fleurt hun dag op en doet ze even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Voor eenzame, oudere mensen is hun huisdier vaak nog de enige familie. De hechting aan en verzorging van hun lievelingsdier, houdt ook hen gaande. Ze krijgen er warmte, aandacht en liefde van die ze in het ziekenhuis missen. Mensen die aan het levenseinde staan willen vaak nog een laatste keer hun geliefde huisdier, hun trouwste vriend, zien en knuffelen ter afscheid.

In de voormiddag kunnen patiënten er terecht voor therapeutische sessies met speciaal opgeleide dieren en in de namiddag kan hun huisdier op bezoek komen. Er worden vier kamers gereserveerd voor honden en twee voor katten. Verder is er in Villa Samson een polyvalente ruimte, ontmoetingsruimte en zelfs een speeltuin voor de twee therapiekatten van Villa Samson. De focus ligt op huiselijkheid, een innig moment beleven met je dier, een moment van geluk, hoop, troost,...

Foto's
UZ Brussel