gezondheid

Tournée minérale

VAD en Stichting tegen Kanker lanceren maand zonder alcohol
8.06.2016
Foto's
Tournée Minérale

In 2013 dronk 82% van de Belgen en 84% van de Vlamingen alcohol. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de (dagelijkse) routine. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en dat niet alleen voor de problematische gebruikers. Daarom plannen VAD en stichting tegen Kanker samen de campagne Tournée Minérale.

Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is ook een verband met heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals een black-out, hartklachten, leveraandoeningen en kanker.

“Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen: mond- en keelholte; strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke darm en endeldarm (bij mannen)”, vertelt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker. Alcohol heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van leven: het kan onder andere leiden tot slaapproblemen, geheugenproblemen, problemen in relaties en tot verslaving. Daarnaast zijn er nog heel wat situaties waarin alcohol voor problemen kan zorgen, zoals in het verkeer, veiligheid op het werk, enzovoort.

Redenen genoeg dus om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je spaart ook heel wat geld uit. En je krijgt minder calorieën binnen, je kan dus zelfs gewicht verliezen door even ‘nee’ te zeggen.

Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. “De campagne zal hen doen beseffen hoe snel ze onder normale omstandigheden een glas drinken, uit gewoonte,” zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD. “Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken.” Ten slotte steunt de campagne ook het goede doel. Deelnemers kunnen een som doneren voor de Stichting tegen Kanker. Of ze kunnen hun vrienden en familieleden vragen om hen te sponsoren bij hun maand zonder alcohol, meteen een extra motivatie om het vol te houden. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek.

Alcoholvrije maand

Februari 2017 wordt dan de alcoholvrije maand. “We hebben die maand niet alleen gekozen omdat ze maar 28 dagen telt,” lacht Mathijs Goossens van Stichting tegen Kanker. “De eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari zijn typisch een periode van overdaad, ook op vlak van alcohol. De maand februari is dus een goed moment om daar even van te bekomen, en het jaar fris in te zetten.”

Wie naar aanleiding van de campagne met vragen zit over zijn of haar alcoholgebruik, kan terecht bij De DrugLijn. https://www.druglijn.be/