welzijn & zorg

Spoed 24/7

Het wel en wee op de spoeddienst van UZ Leuven

De spoedgevallendienst van UZ Leuven is een van de grootste en meest moderne van het land. Een uitgebreid en gespecialiseerd team staat dag en nacht klaar om patiënten die dringende zorg nodig hebben op te vangen. Zes weken lang registreerden zestig vaste camera's alle gebeurtenissen - met toestemming van de patiënten. 

Voor het eerst wordt een reeks gefilmd met vaste camera's, wat indringende en beklijvende, maar soms ook grappige verhalen van de patiënten oplevert. "Omdat de camera's op afstand bediend worden en patiënten dus soms alleen met familie in een kamer zijn, hebben we een reeks kunnen draaien die 'echter' is dan ooit", vertelt Stef Soetewey, maker van het programma. "We willen laten zien hoe een spoeddienst echt werkt, met de patiënt centraal, en de systematiek die artsen hanteren om een diagnose te stellen. Soms kan een klein symptoom immers een groot probleem verbergen. Op bepaalde momenten is het alle hens aan dek en zijn alle aanwezige hulpverleners bezig met één patiënt. We hopen dat door deze reeks kijkers beseffen waarom ze soms moeten wachten op de spoeddienst, en voor welke medische problemen je naar spoed gaat, en met welke kleinere problemen je beter naar de huisdokter van wacht gaat."  


Peter Deboutte is hoofdverpleegkundige op de spoedgevallendienst. Hij vindt dat Spoed 24/7 goed in beeld brengt hoe verschillende medische disciplines met elkaar moeten samenwerken. "We werken met een grote groep hulpverleners: administratieve medewerkers, ambulanciers, dispatchers, logistieke medewerkers, verpleegkundigen, artsen. Iedereen is samen in de weer om de patiënten zo optimaal mogelijk te verzorgen. Dat vereist een goede onderlinge communicatie."

Kan je niet wachten om al meer te zien? De 'making of' van deze reeks is te bekijken via www.een.be.