kinderen & jongeren

Sociaal Incapabele Michiel en zijn hulpverleners

Cliëntoverleg en bemiddeling in jeugdhulp
17.11.2015

Jongeren en ouders in de jeugdhulp kunnen soms het gevoel hebben dat ze niet langer op één lijn zitten met hun hulpverlener(s). Sociaal Incapabele Michiel, bekend van De Ideale Wereld, maakt hen graag duidelijk hoe ze dan verder kunnen.

Sociaal Incapabele Michiel vertelt het verhaal over zijn scheidende ouders en de problemen die hij daardoor ondervindt. Doorheen de tijd zijn verschillende hulpverleners bij het gezin betrokken. Michiel legt in een filmpje uit dat wanneer ouders, jongeren en de hulpverleners niet meer op één lijn zitten, bemiddeling kan ingeschakeld worden.

Wanneer er veel hulpverleners betrokken zijn op één gezin, kan ook cliëntoverleg gecontacteerd worden, om alle hulp op elkaar af te stemmen. De campagne kan helpen om problemen met de hulpverleners bespreekbaar te stellen, te detecteren en oplossingen voor te stellen.

Gericht op jongeren en ouders in de jeugdhulp

De campagne richt zich tot jongeren en ouders in de jeugdhulp. Zij krijgen hulp van hulpverleners. Het is belangrijk om hen te helpen op maat van hun noden. Cliëntoverleg en bemiddeling kunnen daarbij het verschil maken. Het zijn immers instrumenten die de continuïteit van de jeugdhulp kunnen waarborgen. In een ludiek filmpje wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd wat de mogelijkheden voor de jongere, het gezin en de hulpverlener zijn. Bij een cliëntoverleg komen minderjarigen, ouders, hulpverleners en mensen uit het sociaal netwerk van de jongere samen. Zij bekijken de (meestal) complexe situatie en stemmen de ondersteuning en hulpverlening aan het gezin af en bewaken de continuïteit ervan. Een onafhankelijke, externe voorzitter zit het overleg voor. Bemiddeling is een communicatieproces tussen minderjarigen, ouders, opvoedingsverantwoordelijken en betrokken hulpverleners om conflicten op te lossen of hanteerbaar te maken en zo de verdere hulpverlening alle kansen te geven.

Dit proces wordt op gang getrokken door een onafhankelijke, onpartijdige derde: de bemiddelaar.

Beide instrumenten zijn een recht van elke minderjarige, zijn ouder, opvoedingsverantwoordelijke en hulpverlener in de jeugdhulp. Bij hulpverleners vinden ze meer en meer ingang. Het aantal aanvragen cliëntoverleg is vorig jaar zelfs met 40 % gestegen ten opzichte van 2013.

 

mijn.jeugdhulp.be is een website voor minderjarigen, ouders en opvoedingsverantwoordelijken met informatie over cliëntoverleg en bemiddeling. Jongeren of hun ouders kunnen hier ook rechtstreeks de beide overlegvormen aanvragen.