

Smartphones aan, de film begint
Als blinde of slechtziende een bezoekje brengen aan de bioscoop lijkt een hele onderneming. Dat is het ook, maar binnenkort wordt het een stuk aangenamer. De Vlaamse bioscoopfilms worden vanaf 1 april aangeboden met bijhorende audiodescriptie.
Bij audiodescriptie beschrijft een commentaarstem alle relevante zaken die in beeld komen, zodat ook mensen met een visuele handicap het verhaal perfect kunnen volgen. Sinds 2012 zendt de VRT Vlaamse fictie met audiodescriptie uit. Dat gebeurt via een apart kanaal. (http://www.vrt.be/aanbod-voor-slechtzienden )

Film voor iedereen
Ria De Coopman: “Het opzet van onze sociaal-culturele beweging is een zo volwaardig mogelijke participatie van blinde en slechtziende mensen in de samenleving bereiken. Het toegankelijk maken van cultuur, het inclusief kunnen beleven van cultuur, is een bijzonder aspect hiervan. Film voor iedereen dankzij de app is een prima model van hoe samenleven samnebeleven wordt.
De gratis app detecteert het geluid van de film en start waar nodig de audiodescriptie via de hoofdtelefoon van de gebruiker. Die kan zo de film volgen zonder de andere aanwezigen te storen. Mijn man bijvoorbeeld vindt dat wanneer hij tv kijkt met audiodescriptie, teveel info krijgt. Het werkt voor hem vervelend en verwarrend. Met deze app worden andere mensen dus niet gestoord. Ieder beleeft de film op zijn manier. Je hoeft enkel vooraf de app en de audiodescriptie van de film in kwestie te downloaden en te zorgen dat je smartphone of tablet genoeg is opgeladen. Het grote voordeel is dat de filmbeleving helemaal inclusief kan in elke Vlaamse filmzaal.”

De vertelstem is liefst warm, maar neutraal. Er mag niet teveel emotie in doorschijnen en moet vooral informatief zijn. Ria De Coopman: “We bekijken de mogelijkheden om ook buitenlandse films op deze manier aan te bieden. Daarom vragen we blinden en slechtzienden ook naar hun ervaringen en wensen. We willen onder andere graag weten of ze vaker naar de film zouden gaan, mochten er meer films met audiodescriptie aangeboden worden.”
Volgens het Gelijkekansencentrum leven er in ons land 150.000 mensen met een visuele beperking en 800.000 doven en slechthorenden. Ook een bredere doelgroep zoals ouderen kan baat hebben bij deze evolutie.
De app is gratis te downloaden via: http://earcatch.nl/
Meer info over inclusieve cultuurbeleving www.zichtopcultuur.be