ouderen

Rolstoel te huur

Vernieuwd Vlaams hulpmiddelenbeleid vanaf 2019
22.11.2016

Nog slechts één aanvraag en één dossier voor rolstoelen, schrappen van de leeftijdsgrens van 65 jaar en meer hergebruik invoeren, dat zijn drie belangrijke accenten die Vlaanderen wil leggen in een vernieuwd hulpmiddelenbeleid vanaf 2019. De financiering van deze hulpmiddelen zal vanaf 1 januari 2019 een nieuw onderdeel zijn van de Vlaamse sociale bescherming. De Vlaamse Regering keurde hiervoor de conceptnota mobiliteitshulpmiddelen goed.

Momenteel worden de meeste mobiliteitshulpmiddelen aangekocht door de gebruiker en terugbetaald in het kader van de ziekteverzekering. Dat heeft als gevolg dat bij overlijden van de gebruiker of als de noden evolueren, die hulpmiddelen niet (meer) worden hergebruikt. Om de investering niet verloren te laten gaan, zullen de bruikbare hulpmiddelen gerecupereerd worden en via een huursysteem ter beschikking gesteld worden aan de thuiszorg, in het bijzonder voor personen die niet erkend zijn als persoon met een handicap. Het gaat hier om personen van ouder dan 65 jaar die nood hebben aan een manuele rolstoel.

Vanaf 2019, in het nieuwe systeem, kunnen alle personen met een mobiliteitsbeperking, ongeacht de leeftijd, een beroep doen op de tegemoetkomingen. Dit betekent dat, in tegenstelling tot het huidige systeem, iedereen met een ernstige beperking, ook na 65 jaar voortaan recht zal hebben op:

  • aanvullende tegemoetkomingen voor de elektronische rolstoel en aanpassingen of maatwerk

  • onderhoud en herstelling voor de elektronische rolstoel

  • de mogelijkheid om een tweede rolstoel te krijgen voor wie een elektronische rolstoel heeft

Personen met een snel degeneratieve aandoening zullen in de nieuwe regelgeving vroeger dan voorheen een rolstoel kunnen huren en er geen moeten kopen. Bedoeling is dat eender welk type rolstoel ingezet kan worden op eender welk moment, zodat flexibel aan de snel evoluerende noden van de patiënt kan worden tegemoetgekomen. Met andere woorden, het is de bedoeling dat de toekenning van de rolstoel sneller  zal verlopen dan vandaag.

Door de integratie van alle mobiliteitshulpmiddelen in de Vlaamse sociale bescherming wordt de zorgkas het ‘uniek loket’ voor de gebruiker van mobiliteitshulpmiddelen. Hierdoor verdwijnen de lange aanvraagprocedures. Het dubbele circuit RIZIV en VAPH wordt vervangen door één aanvraagdossier bij de zorgkas waardoor het mobiliteitshulpmiddel sneller toegekend kan worden.

Meer info over de Vlaamse sociale bescherming