welzijn & zorg

Praktijk baart zelfzekere studenten

Realistische lessen op nieuwe zorgcampus
22.10.2015
Foto's
An-Sofie Soens

Artesis Plantijn Hogeschool verhuisde dit academiejaar 14 bacheloropleidingen naar campus Spoor Noord in Antwerpen. Dat was noodzakelijk door het groeiende studentenaantal. Ze grepen hierbij de kans om hun opleiding te vernieuwen door de nieuwe en optimale infrastructuur.

Studenten verpleeg- en vroedkunde verplaatsen vandaag ultramoderne verlos- en ziekenhuisbedden in de treinsporen van weleer. Wat vroeger een ontoegankelijk spoorwegterrein was, is vandaag een mooi aangelegd stadspark met verschillende sites. Spoor Noord is  door zijn vlotte bereikbaarheid een geschikte locatie voor diverse ondernemingen. Ook voor AP Hogeschool is de ligging uniek. Bij de opleidingen Gezondheid en Welzijn, Onderwijs en Training en Wetenschap en Techniek ligt de focus voornamelijk op de praktijkervaring.

De aankleding van de verschillende praktijklokalen is heel waarheidsgetrouw. De realistische ziekenhuiskamers geven de studenten de kans de nodige ervaring op te doen, alvorens stage te lopen in een ziekenhuis. Bovendien legt de ziekenhuisgroep ZNA binnenkort de eerste steen van een nieuwbouw op de site van Spoor Noord. AP Hogeschool kon het niet beter treffen, stageplaatsen alom voor de studenten van het departement Gezondheid en Welzijn.

Door het hoogtechnologische oefenmateriaal en de realistische setting wanen studenten zich in een echt ziekenhuis. In de demoklassen leren de studenten verpleeg- en vroedkunde algemene technieken aan, zoals bloedafname en reanimatie. De kritischezorgenkamer, ingericht naar de normen van een ziekenhuis, is volledig uitgerust om kleine ingrepen uit te voeren, mocht dat ooit nodig zijn. Vaardigheden zoals defibrilleren, reanimeren en  kunstmatige ventilatie oefenen de studenten op high-tech poppen, die een acuut hartfalen en shocktoestand kunnen simuleren. Studenten vroedkunde krijgen  vanaf november de kans alternatieve bevallingstechnieken aan te leren, onder andere door middel van een bevallingseiland. Hiermee loopt AP Hogeschool zelfs voor op de meeste Vlaamse ziekenhuizen. De bevallingseilanden vergroten het comfort van de vrouw in arbeid doordat het meer zit- en ligopties biedt dan een traditionele verloskamer. Bovendien zijn ze  breder, waardoor ook de partner kan plaatsnemen.

In het geboortehuis, Novo Vida, kunnen moeders en aanstaande moeders vrijblijvend terecht voor advies. De studenten vroedkunde organiseren zelf  workshops en infosessies en ze bieden onder leiding van een docent zowel prenatale als postnatale consultaties aan. Het geboortehuis is toegankelijk voor iedereen, maar wordt voornamelijk gebruikt door studenten en personeelsleden van de AP Hogeschool.

De brug tussen theorie en praktijk wordt door dit opleidingsaanbod aanzienlijk kleiner. Deze opleidingsmethode confronteert de studenten onmiddellijk met de realiteit van het vak en hierdoor voelen ze al snel aan of de opleiding hen ligt of niet. Het praktijkgerichte onderwijs geeft veel studenten ook meer zelfzekerheid.

Heb je zelf interesse in een opleiding in zorg en welzijn, surf naar www.ikgaervoor.be.

Dit artikel werd geschreven door journalist-voor-één-dag Farah Maton, in het kader van Zuiddag