gezondheid

Ouder en wijzer

Bijsluiter

Ik ken een vrouw die al minstens tien jaar beweert dat ze 48 jaar is. Een andere die er steevast vijf jaar afdoet wanneer iemand naar haar leeftijd vraagt. Bizar is dat. Wat is er mis met vijftigplusser te zijn? Ik vind net dat het vele voordelen heeft: ik hoef niet meer naar de schoolpoort te hossen, de premenstruele schommelingen zijn verleden tijd, de relatie zit in rustiger vaarwater, er is meer tijd voor leuke dingen en ik heb nog steeds evenveel goesting in het leven. De job van mijn leven heb ik al lang gevonden, mezelf ook en de man waarmee ik oud wil worden eveneens. Vijftigplus heeft veel leuke kanten. 

Helaas ook wat minder leuke: minirokjes en skinny jeans zijn nu meer iets voor mijn dochter en ik heb al lang ondervonden dat antirimpelcrèmes écht geen effect hebben. Als vijftigplusser sta je voor de keuze: accepteren dat je ouder wordt of dat niet accepteren en er alles aan doen om er zolang mogelijk jong uit te zien. Voor die laatste groep bestaan er anti-agingcentra waar anti-agingartsen je vertellen dat je niet oud bent, maar tekorten hebt. Een veel gehoorde nepdiagnose is ‘bijnieruitputting’, een verzamelnaam voor allerlei klachten die verdacht veel doen denken aan normale ouderdomsverschijnselen. Weinig energie hebben na een nachtje stappen, minder goed slapen, moeilijker met stress om kunnen, minder libido dan toen je twintig was… 

Een klassieke (huis)arts zal je vertellen dat dat allemaal normaal is op jouw leeftijd. In een anti-agingcentrum schrijven ze het toe aan je verminderde hormoonproductie, die ze vervolgens bevestigen met bloedonderzoek waarvan de grenswaarden werden aangepast zodat er schijnbaar tekorten zijn. Je start een behandeling met allerlei hormonen, waaronder groeihormoon, schildklierhormonen, cortison, testosteron… en allerlei voedingssupplementen. Mogelijk ervaar je een tijdelijk placebo-effect: je hebt immers genoeg betaald en je verwachtingen zijn hooggespannen. Of erger, misschien kreeg je zo’n hoge doseringen dat er een zeker dopingeffect optreedt. Je voelt je tijdelijk beter, maar dat blijft niet duren en dus moet je blijven slikken. 
De neveneffecten van hormoonbehandelingen zijn niet gering. Je loopt risico op hartritmestoornissen, botontkalking en het stilvallen van je eigen hormoonproducerende organen. Dat laatste is nog het ergste: door een cortisonbehandeling onderdruk je de eigen cortisonproductie in de bijnieren, waardoor ze stilvallen en soms niet meer opnieuw beginnen te werken… Echte hormoonspecialisten (endocrinologen) aan alle universitaire ziekenhuizen krijgen jaarlijks tientallen gefrustreerde patiënten over de vloer met vaak ernstige gezondheidsproblemen door een verstoorde hormoonhuishouding na anti-agingcocktails. Ze zijn er niet jonger op geworden, maar hopelijk wel wijzer. 
De overheid kan niet optreden tegen deze praktijken, omdat ze plaatsvinden in private centra die buiten hun controlebevoegdheid vallen. En artsen mogen volgens hun deontologische code geen andere artsen aanklagen. Dergelijke praktijken kunnen enkel gestopt worden door klachten van de patiënten zelf.