kinderen & jongeren

Ondersteboven op het speelplein

Inclusief spelen in Geraardsbergen
25.08.2015
Foto's
Speelplein Ondersteboven

Speelplein Ondersteboven is een van de drie speelpleinen die de stad Geraardsbergen rijk is. Bijzonder is de werking specifiek voor kinderen vanaf vier jaar met een beperking. Kinderen met specifieke noden die hun plaats niet vinden op het reguliere speelplein zijn meer dan welkom bij Ondersteboven.

Sarah Vanden Herreweghe coördineert de speelpleinen voor de jeugddienst van de stad. Ook in deze laatste zomerdagen is ze nog druk in de weer en loopt ze van plein naar plein. Alle kinderen kent ze bij naam en begroet ze enthousiast. “De meeste kinderen komen hier al jaren en wanneer er nieuwe aanmeldingen zijn, ga ik vaak in gesprek met de ouders. Zeker voor speelplein Ondersteboven is dat informele contact met de ouders nuttig. Naast een medische vragenlijst en ‘gevoelslijst’ (hoe men best kan reageren wanneer een kind emotioneel is, nvdr) gaan we in gesprek met de ouders over hoe we het best met hun kind kunnen omgaan. Het is niet omdat een kind naar een school voor buitengewoon onderwijs gaat, dat het ook verplicht is zich in te schrijven voor speelplein Ondersteboven. Onze speelpleinwerking staat open voor iedereen. Het hangt vaak af van de specifieke noden van het kind op welk speelplein het de zomer zal doorbrengen. Speelt het kind liever in kleinere groepen, heeft het extra ondersteuning nodig? Dan kan speelplein Ondersteboven een leuke zomertijd bieden.”


Goesting om erin te vliegen
De kinderen worden op Speelplein Ondersteboven meestal in vier groepen ingedeeld. Bij de indeling van de groepen wordt gekeken naar de leeftijd van de kinderen, maar eveneens naar het functioneringsniveau. “Het belangrijkste is dat de kinderen zich goed voelen”, zegt Sarah. Speelplein Ondersteboven heeft zijn werking in de lokalen van De Mozaïek, school voor bijzonder onderwijs. “Dat zorgt ervoor dat alle faciliteiten aanwezig zijn, zo is er bijvoorbeeld een snoezelruimte die we kunnen gebruiken als kinderen liever even tot rust komen.”


“Onze vrijwilligers mogen zelf aangeven op welk speelplein ze het liefste zullen werken. Het zijn allemaal enthousiaste jongeren waarvan er een aantal pedagogische of sociale studies volgt. Het belangrijkste is niet de achtergrondkennis, maar dat men de juiste vaardigheden heeft om met kinderen om te gaan en de goesting om erin te vliegen. Uiteraard hebben we vanuit de jeugddienst extra aandacht voor de ondersteuning van de begeleiders op speelplein Ondersteboven. We zijn er met Ondersteboven vooral voor kinderen die niet of moeilijk kunnen functioneren op het kleuterplein of groot plein. Want met soms meer dan 100 kinderen per dag is dat niet voor elk kind evident. We staan er zeker voor open op alle onze pleinen om kinderen op te vangen die andere noden hebben en daar aandacht voor nodig hebben. Natuurlijk kan dat niet in de mate waarin dat op Ondersteboven kan. Daar zijn meer animatoren per deelnemer aanwezig voor extra ondersteuning. Het allerbelangrijkste is dat kind zich goed voelt en zich de hele zomer lang kan amuseren.”


Jaarwerking
“Ook tijdens het jaar blijven we contact houden. We beschikten al langer over een jaarwerking op zaterdagnamiddag. Sinds mei dit jaar zijn we gestart met een jaarwerking voor jongeren met een beperking, een verlengde van speelplein ondersteboven. We zagen dat er geen georganiseerd vrijetijdsaanbod was voor deze jongeren. Ze konden enkel eens met hun ouders iets gaan drinken of ergens naartoe gaan, terwijl ze ook graag met leeftijdsgenoten naar de film gaan. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers op termijn op de achtergrond kunnen verdwijnen op termijn en dat er zo een vriendengroep ontstaat die erop uit trekt.”
 

>> www.speelplein.net/inclusie

>> http://www.jcdespiraal.be/speelplein/