welzijn & zorg

Najaarstentoonstellingen Museum Dr. Guislain

Gents museum van de psychiatrie en de geestesziekenzorg
7.10.2015

Ook dit najaar biedt het museum Dr Guislain weer een aantal bijzondere tentoonstellingen aan.

Uit de schaduw

200 jaar Broeders van Liefde en psychiatrie

30 september 2015 – 17 januari 2016

Op 30 september 2015 is het dag op dag tweehonderd jaar geleden dat psychisch zieken uit de boeien werden bevrijd in de crypte van het middeleeuwse Geeraard de Duivelsteen in Gent. Kanunnik Triest en de Broeders van Liefde namen het initiatief. Deze gebeurtenis kan als het begin van de psychiatrische zorg in België worden aangeduid. Uit de schaduw toont aan de hand van foto’s, fil mfragmenten, getuigenissen... hoe toen, maar al te dikwijls ook nu nog, psychisch zieke mensen op een mensonwaardige manier worden behandeld. De tentoonstelling gaat in op de grote verschillen die wereldwijd bestaan in de benadering van geesteszieken en laat de vele vormen zien waarin boeien vandaag verschijnen en gebroken worden.

Mirjam Devriendt – Uit het niets in het kader van de Alzheimer Code

20 september 2015 – 8 november 2015

Mirjam Devriendt is zowat de huisfotografe van Berlinde De Bruyckere . Sporadisch tekent zij ook voor de fotografische of filmische inbreng bij muziektheaterproducties. Voor De Alzheimer Code maakte zij nieuw werk. In het eerste luik van Uit het niets toont Devriendt een reportage van een workshop die plaatsvond in woonzorg centrum Immaculata (Edegem). Een 10 - tal mensen met gevorderde dementie maakten onder leiding van beeldend kunstenares Alexandra Cool beelden in klei. De beelden verrassen door hun originaliteit, exotiek en oerkracht. Niet enkel de fotoreportage wordt getoond maar ook enkele beelden. Muziek staat centraal in het tweede luik van de tentoonstelling. In woonzorgcentrum De Groene Linde (Sint - Genesius - Rode) maakte Mirjam Devriendt opnames van een moeder en haar dochter. Samen luisteren ze naar Edith Piaf en Charl es Trenet. Haar filmfragmenten leggen momenten vast van grote tederheid en intimiteit.

Schaamte

31 oktober 2015 – 29 mei 2016

Wat we verborgen willen houden, wordt zichtbaar. Waarover we niet willen praten, wordt openbaar. Van taboe tot verlegenheid, van preutsheid tot gêne, van blozen tot guilty pleasures, de tentoonstelling belicht een moeilijk te vatten, maar alom aanwezig gevoel: schaamte. Ze overvalt ons op de meest onverwachte momenten en om de meest uiteenlopende redenen: wanneer we iets ongepast zeggen in het openbaar of door kleine of grote onvolmaaktheden van het lichaam. Maar we schamen ons evengoed over armoede of over psychische pro blemen. Of we dat nu willen of niet, schaamte beïnvloedt ons doen en laten. Net zoals de redenen waarom mensen zich schamen verschillen, varieert schaamte ook naargelang het karakter van de persoon, de tijd waarin hij leeft en de plaats waar hij zich evindt. Schaamte is zowel een persoonlijk als een maatschappelijk fenomeen: elke mens, maar ook elke cultuur gaat er anders mee om. De tentoonstelling Schaamte verkent het terrein langs meerdere wegen: via objecten uit andere culturen, documenten uit de geschiedenis van de psychiatrie of actuele getuigenissen. Moderne en hedendaagse kunstenaars thematiseren het gevoel in schilderijen, sculpturen, fotografie en video.

Meer info via http://www.museumdrguislain.be/nl/Tentoonstellingen