Met lekker eten ondervoeding tegengaan

Smaken van vroeger scoren in woonzorgcentra

In woonzorgcentra zijn gemiddeld 14% van de bewoners ondervoed. 53% van hen loopt risico om ondervoed te raken. In ziekenhuizen loopt de som van die cijfers zelfs op tot 86%. Alarmerende statistieken. Screening en tijdige detectie van het risico op ondervoeding zijn dan ook van cruciaal belang.

Er bestaan relatief eenvoudige oplossingen die ondervoeding tegengaan en zorgen voor minder voedseloverschotten – omdat er minder eten op het bord blijft liggen. Professor Dimitri Beeckman van het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde van UGent legt uit: “Oudere mensen verliezen een deel van hun smaak en kunnen vaak niet zo goed meer slikken. Sommigen kunnen moeilijk bestek hanteren of zien minder goed. Dat alles kan ertoe leiden dat ze minder goed beginnen te eten en op langere termijn ondervoed raken. Er zijn nochtans verschillende methodes om dit tegen te gaan. Het eten steviger kruiden maakt het voor hen lekkerder. Je kan ook de consistentie van het eten aanpassen voor wie moeilijk slikt. En dezelfde maaltijd aanbieden als ‘fingerfood’ − zodat je met je handen kan eten − is interessant voor wie moeite heeft om mes en vork te gebruiken. Volgens mij is het ook belangrijk om ondanks de hoge werkdruk voldoende personeel in te zetten om te helpen bij het eten. Soms kan het ook helpen om de oudere bewoners nieuwe technieken aan te leren, waardoor ze beter en meer eten.” Daarnaast pleit Beeckman er ook voor om – zeker in woonzorgcentra – regelmatig terug te grijpen naar smaken van vroeger zoals de oudere bewoners ze zich herinneren.

Foto's
Bob Van Mol
Tags
131