kinderen & jongeren

"We gaan ervoor!"

Tom De Cock en Dina Tersago zijn nieuwe pleegzorgambassadeurs

Pleegzorg Vlaanderen stelt met trots de nieuwe pleegzorgambassadeurs voor: tv-presentatrice Dina Tersago en radiomaker Tom De Cock zetten mee hun schouders onder pleegzorg, om pleegzorg beter gekend te maken en mensen te laten overwegen om zelf een engagement op te nemen. 

Een recent marktonderzoek (Indiville, sept. 2022) toonde aan dat een relatief groot percentage van de bevolking al wel gehoord heeft van pleegzorg, maar slechts een minderheid precies weet waar pleegzorg zich mee bezighoudt. "Het blijft een uitdaging om de kennis over pleegzorg te verbreden en te verdiepen. En wat jij met jouw gezin kan betekenen voor pleegkinderen, -jongeren en volwassen pleeggasten," zegt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen. "En we zijn verheugd dat we daarbij nu de steun krijgen van Dina en Tom." 

Dina en Tom gingen vandaag op bezoek bij een crisispleegmoeder, lunchten met een ex-pleegjongere en een ouder van kinderen in pleegzorg en kregen achtergrondinfo van enkele pleegzorgbegeleiders. Voor Tom klinkt er heel wat vertrouwd: "Mijn man, onze adoptiedochter en ik vangen tweewekelijks gedurende het weekend ons pleegzoontje op, maar toch heb ik vandaag zoveel nieuwe dingen opgestoken: Dina was zelf vragende partij voor deze introductie in pleegzorg: "Ik wil dit engagement voor pleegzorg heel graag en goed opnemen en net daarom vind ik het belangrijk om het veel beter te leren kennen en te luisteren naar ervaringen van alle betrokkenen bij pleegzorg." 

"We hebben vandaag meermaals gehoord: 'lt takes a village to raise a child'," zegt Tom, "maar we hebben ook geleerd dat één persoon die in jou gelooft, die er voor jou staat, al een groot verschil kan maken. Wanneer een kind tijdig de juiste steun krijgt, kunnen we veel leed en kosten voorkomen. Dina: "En daarom willen we mensen warm maken om zelf de overweging te maken om iets voor een kind, jongere of volwassene te betekenen. Want de nood aan bijkomende pleeggezinnen blijft groot zeker voor kinderen en jongeren waarvoor Pleegzorg nu moeilijk een plekje vindt, bijvoorbeeld omdat het een handicap heeft of al een tiener is." 
Ook in het verleden kon Pleegzorg rekenen op steun uit diverse hoeken, van onder meer de Rode Duivels en Studio 100. Brocatus: "We zijn ook acteurs Bart Van Avermaet en Marleen Merckx heel erkentelijk: zij traden de voorbije jaren op als getrouwe peter en meter voor onze organisatie; zij geven nu de fakkel door aan het nieuwe ambassadeursduo."

Dina en Tom lichten al een tipje van de sluier: "Jullie zullen ons geregeld zien opduiken om campagnes van Pleegzorg te ondersteunen: binnenkort start er één waarin we kleine en grote dromen van pleegkinderen, -jongeren en -gasten willen waarmaken." 

www.pleegzorgvlaanderen.be