kinderen & jongeren

Robbe (19): “Nu heb ik eindelijk een eigen plek. Dat geeft veel rust”

Kaizen biedt jongeren in een moeilijke thuissituatie een woonplek
22.10.2021
Foto's
Bob Van Mol

Jongeren die niet langer thuis terechtkunnen, zwerven vaak maandenlang van de ene plek naar de andere. Kaizen helpt deze jongeren hun leven weer op de rails te krijgen door hen begeleiding en een tijdelijke woonplek te bieden. Robbe (19): “Ik heb jarenlang gelogeerd bij vrienden, kennissen en familie. Ik ben heel blij dat die tijd voorbij is. Volgende maand begin ik met een opleiding.”

“Ik ben heel lang heel boos geweest”, vertelt Robbe (19). “Altijd voelde ik woede. Ik heb thuis veel ruzie gemaakt. De politie moest tussenbeide komen. Daarna werd ik in een gesloten instelling geplaatst. Toen ik terug thuis kwam, ging het weer mis. Ik werd op straat gezet en zwierf jarenlang van het ene adres naar het andere. Op sommige plekken kon ik een maand blijven, maar daarna moest ik opnieuw op zoek naar een andere oplossing. Ik kon gelukkig wel altijd bij mijn tante terecht.”

Toch had de situatie niet veel langer moeten duren. Gelukkig werd Robbe enkele maanden geleden benaderd door het Family Justice Center. Er was een plek in het Kaizenhuis in Bonheiden. Of hij interesse had? Robbe: “Het nieuws kwam totaal uit de lucht vallen. Ik wist dat het een kans was die ik met beide handen moest grijpen en heb niet getwijfeld. Sinds twee maanden heb ik eindelijk een eigen kamer met een keukentje. De living, badkamer, tuin en berging deel ik met zeven andere jongens. Deze ruimtes houden we zelf proper via een beurtrol. Het is een fijne groep. We hebben goed contact. Soms is er wel eens een discussie, maar dat heb je ook in een gewoon gezin, denk ik.”

Gediplomeerd metser

Behalve een eigen woonplek verandert er nog meer in het leven van Robbe. Binnenkort start hij met de opleiding ruwbouw metselaar bij Syntra in Mechelen. Het gaat om duaal leren. Hij gaat vier dagen per week werken en krijgt daar een leervergoeding voor. De vijfde dag volgt hij les. Na vijf jaar krijgt Robbe een diploma secundair onderwijs en is hij een gediplomeerd metser.


Carl De Wit, medewerker Kaizen: “Geef jongeren zonder vaste verblijfplaats eerst onderdak opdat ze opnieuw rust en veiligheid ervaren in hun leven.”

“Ik ben nooit verder gekomen dan het tweede middelbaar. Vijf jaar is lang, maar ik weet dat je met een diploma een beter salaris krijgt. Ik zie het als een investering in mijn toekomst en ben heel gemotiveerd om het vol te houden.”

Carl De Wit is medewerker van Kaizen en begeleidt Robbe. Ze spreken elkaar minimaal één keer per week. Soms praten ze alleen maar. Een andere keer gaan ze samen naar een infodag van Syntra of ondernemen een andere activiteit. “De taak van een coach is om naast de jongeren te gaan staan en in dialoog met hen te bekijken hoe we stappen vooruit kunnen zetten. Beslissingen nemen, ligt in handen van de jongeren. Het doel waar we samen naar streven, is een stabiele leefomgeving en een zinvolle dagbesteding.”

Verandering naar beter

Kaizen is een Japans woord en betekent verandering naar beter of continue stapsgewijze verbetering. Het Housing First-principe is de basis, legt Carl uit. “Geef jongeren zonder vaste verblijfsplaats eerst onderdak opdat ze opnieuw rust en veiligheid ervaren in hun leven. Een eigen woonplek bepaalt veel. Het maakt dat je een officieel adres hebt en op dat vlak administratief in orde bent. Je kan een leefloon aanvragen of een opleiding starten.”

“We streven naar een stabiele leefomgeving en een zinvolle dagbesteding.”Kaizen biedt huisvesting en begeleiding aan acht jongeren van achttien tot 25 jaar. Er wordt gewerkt rond verschillende pijlers zoals gezondheid, zelfzorg, veiligheid en op termijn een eigen huisvesting. Vlakbij het Kaizen huis in Bonheiden bevindt zich KaJac, een tweede kleinschalige wooneenheid. Hier kunnen vier jongeren terecht. In Bonheiden en Puurs zijn er nog twee leefgroepen voor jongeren tussen drie en veertien jaar (De Holleblok en De Passant) en een leefgroep voor jongeren van twaalf tot 25 jaar (De Stroming). Er is ook de gezinswerking ‘Bert en Hilde’, een uniek project in Vlaanderen waar naast de eigen kinderen nog zes kinderen uit de Jeugdhulp worden opgevangen.

Alle projecten maken deel uit van Jeugddorp, een organisatie die opvang en begeleiding biedt aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen die zich in een problematische opvoedings- en leefsituatie bevinden. Het gaat niet alleen om cohousingprojecten, maar ook om jongeren die zelfstandig wonen en ambulante begeleiding krijgen.

Warm contact met moeder

Robbe is blij met zijn woonplek, maar het uiteindelijke streven is een eigen woning of studio. De Wit: “Onze jongeren krijgen een contract van een jaar. Na dat jaar moeten ze een eigen woning hebben gevonden. Natuurlijk helpen we hen bij de zoektocht. Dat is een deel van de begeleiding die we bieden.”

Ook belangrijk is investeren in een goed sociaal netwerk. Robbe heeft gelukkig altijd contact gehouden met zijn moeder. “We bellen elkaar elke dag. Nu ik in een huis van Kaizen woon, komt ze mij regelmatig een ingevroren maaltijd brengen. Eigenlijk is het contact nu veel beter dan toen ik nog bij haar woonde. Ze steunt mij enorm in mijn keuze om weer naar school te gaan.”

“We zien vaker dat een beetje afstand de relatie met het thuisfront deugd doet”, vult Carl aan. “Er is erg veel warmte en genegenheid tussen Robbe en zijn moeder. Dat is heel fijn en een goede basis voor Robbe om zijn leven in eigen hand te nemen en er een succes van te maken.”

>> Meer info op www.jeugddorp.be