kinderen & jongeren

Hulplijn 1712 lanceert campagne over siblinggeweld

Naar aanleiding van het vierde seizoen van de docureeks ‘Als je eens wist’ van Hilde Van Mieghem op Canvas, lanceert hulplijn 1712 een campagne over siblinggeweld: misbruik en geweld tussen kinderen uit eenzelfde gezin.

1712 wil met de campagne siblinggeweld onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken. Dat doen ze met de lancering van een bijzonder boek met de titel ‘RAAR.’ Naast het boek, dat verspreid zal worden over bibliotheken en Centra voor leerlingenbegeleiding in Vlaanderen en Brussel, zullen er ook affiches verschijnen in de publieke ruimte en animatiespots op sociale media.
De campagne richt zich daarmee tot het grote publiek. Omdat siblinggeweld vaak verborgen blijft, onbesproken en ongekend is, wil 1712 met een ruime campagne zo veel mogelijk mensen bereiken om deze vorm van familiaal geweld uit het stilzwijgen te halen en erover in gesprek te gaan.

 
'RAAR’

“Het is raar dat je zus je steeds aanraakt op plaatsen waar jij dat niet wil.” 
“Het is raar dat je broer blijft zeggen dat jij niks waard bent.” 
”Het is raar dat je steeds bang bent als je broer in je buurt is. ”
Het zijn enkele van de vele uitspraken die aan bod komen in het boek dat bij de campagne gelanceerd wordt. Het boek heeft een rare vorm en een rare inhoud. Het past niet in een gewone boekenkast en het vertelt geen verhaal. 
Toch zegt het wat al lang gezegd had moeten worden: wanneer het gedrag tussen broers en zussen niet goed of raar aanvoelt, is het belangrijk om erover te praten. In het boek staan een tiental situaties waarin het gedrag tussen broers en zussen wel degelijk grensoverschrijdend en dus niet ok is. Het benoemt de dingen in heldere taal en werd geïllustreerd door Henk Willems. Door het thema te belichten in het boek wil hulplijn 1712 slachtoffers en omstaanders van siblinggeweld aansporen uit de schaduw te stappen en erover te praten zodat hulp kan geboden worden. 
 
Het boek wordt eveneens verspreid onder influencers en maatschappelijke ‘ambassadeurs’ die mee het onderwerp bespreekbaar moeten maken en het stilzwijgen doorbreken. 

 

Onderbelicht 

Uit eerder internationaal onderzoek blijkt dat de omvang van siblinggeweld groter is dan de meeste mensen denken, maar het thema krijgt in Vlaanderen nauwelijks aandacht. 
Volgens Kasia Uzieblo, professor forensische en criminologische psychologie aan de VUB, is de complexiteit van de problematiek dan ook niet te onderschatten. “De wetenschappelijke kennis over siblinggeweld blijft relatief beperkt. Maar ook de brede bevolking weet vaak niet wat siblinggeweld inhoudt. Wanneer gaat het bijvoorbeeld om geruzie tussen broers en zussen of om grensoverschrijdend gedrag? Die vaagheid is voor alle partijen verwarrend en nefast. Want wanneer ga je aan de schaamte voorbij en trek je aan de alarmbel?”
Professor Uzieblo onderstreept ook het belang van campagnes die deze thematiek bespreekbaar maken: “De impact van siblinggeweld op alle betrokkenen is erg groot en verstrekkend, maar wordt nog al te vaak onderschat. Ook op latere leeftijd, want het stopt niet noodzakelijk wanneer je het gezin verlaat. En daar staan we te weinig bij stil.”
 
De campagne van 1712 wil daarom deze vorm van huiselijk geweld uit de schaduw halen. Zodat mensen die hulp nodig hebben die durven te vragen, en de hulpverlening ook met een gepast antwoord daarop kan reageren. Want ook dit geweld kan stoppen. 

www.1712.be