Gezinnen verbinden zich (online)

Week van de Opvoeding: 16-23 mei

De Week van de Opvoeding (16-23 mei) maakt elk jaar ouderschap en het belang van opvoeden zichtbaar en bespreekbaar. Initiatiefnemers EXPOO/Opgroeien, Gezinsbond en VCOK hebben de geplande activiteiten vervangen door een alternatief, coronaproof programma. 

“Opvoeden stopt niet tijdens corona. De huidige omstandigheden vragen veel van de opvoeders. Daarom hebben we een alternatief aanbod uitgewerkt. Een positieve boodschap zal iedereen deugd doen”, zeggen organisatoren EXPOO/Opgroeien, Gezinsbond en VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en kinderopvang).

Opvoeden is geen (wed)strijd

Elke ouder onthoudt andere dingen uit zijn of haar eigen opvoeding. De ene houdt van rust en regelmaat, de ander is meer van ‘go with the flow’. Elk kind heeft een eigen temperament, talenten en trekjes die ouders de gordijnen kunnen injagen. Het jaarthema is een warme oproep om de wedstrijd uit het opvoeden te halen en mild te zijn voor jezelf, je kind en de ouders om je heen. Zo creëer je verbinding en begrip.

Vrijdag 15 mei tussen 11 en 12 uur: Radio EXPOO over de Week van de Opvoeding

Centrale gast is Nina Mouton, auteur van het boek ‘Mild ouderschap’ en psycholoog. Professor Bart Soenens (UGent) vertelt over het belang van ‘verbonden zijn’ in de opvoeding. Imke Van Herrewegen, psychopedagoog bij Kind en Gezin, heeft het over het perfectionisme dat ouders zichzelf soms opleggen. Ook jongeren uit de jeugdhulp getuigen over hoe zij hun opvoeding ervaren. Na de uitzending stelt de Opvoedingslijn haar splinternieuwe chat een uurtje extra open voor vragen van ouders.

Ontdek alles over de vijf afleveringen van Radio EXPOO

Bekende Vlamingen vloggen over opvoeden

Joris Hessels en Erika Van Tielen, Nina Mouton, Bruno Vanobbergen en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vloggen over opvoeden zonder wedstrijd, en geven een inkijk in hun opvoeding, samen met twee minder bekende papa’s.
Bekijk de vlogs op Vimeo

Studio Sofa: gezinnen uitdagen om zich met elkaar te verbinden

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei worden alle gezinnen in Vlaanderen uitgedaagd om zich (online) met elkaar te verbinden. Ze moeten een gekke, grappige video maken en uploaden op Facebook. Op het einde van de dag worden alle inzendingen aan elkaar gemonteerd tot één leuke video.
Wil je graag meedoen aan de generale repetitie van Studio Sofa op zaterdag 16 mei? Schrijf je dan snel in. Volg alles via de Facebookpagina van Studio Sofa.


Webinars voor gezinnen

Tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan verschillende webinars. Deze online lezingen vervangen het aanbod van lezingen en workshops die anders op het programma staan. Dankzij het breed openstellen van de vele initiatieven die al lokaal gepland waren, komen er thema’s aan bod voor ouders van kinderen met verschillende leeftijden.
Ontdek het webinar-aanbod.

Digitale post-its om te bedanken

Er zijn ook (digitale) post-its. Die kun je gebruiken om je kinderen of andere opvoeders te bedanken, een compliment te geven of te vragen hoe het echt met iemand gaat. Want opvoeden doe je niet alleen!
“Hoe belangrijk dat netwerk van familie, vrienden, kinderopvang, school, jeugdbeweging, sportclub, Huis van het Kind… wel is, was afgelopen weken meer dan ooit duidelijk. Het is vaak pas als je iets moet missen, dat je beseft hoe waardevol het wel is”, zeggen de organisatoren.
Bekijk de post-its en delen maar!