kinderen & jongeren

"Ik dacht dat er een stukje ontbrak in de hersenen van mama"

Ketnet over kinderen van ouders met psychische problemen

Karrewiet Plus is het maandelijkse duidingsmagazine van Ketnet dat dieper ingaat op een thema dat kinderen kan aanbelangen. De reportage van dinsdag 7 februari besteedt aandacht aan KOPP-kinderen: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. 

Faith, 16 jaar:

“Vroeger wist ik niet wat een depressie was, ik dacht dat dat een stukje was in de hersenen dat ontbrak waardoor mijn mama niet gelukkig kon zijn.”

Het is een opmerkelijke uitspraak van Faith. Zij is 16 jaar oud en leeft samen met haar mama Anja in Blankenberge. Een paar jaar geleden voelde haar mama zich niet zo goed in haar hoofd. Ze kreeg een depressie. Voor Faith was het heel moeilijk om te begrijpen wat er met haar mama aan de hand was, en vooral hoe ze er mee moest omgaan.

Voor kinderen zoals Faith is er gelukkig een organisatie met de naam KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). De organisatie praat individueel of in groep met kinderen die zich in dezelfde situatie bevinden als Faith.

Ook Emery is een KOPP-kind. Hij is 13 jaar en gaat naar de KOPP-groep in Kortrijk. Zijn mama heeft psychische problemen. Dat maakt het voor Emery - maar ook voor de rest van het gezin - niet altijd even makkelijk om samen te leven.

“Voor ik naar de KOPP-groep ging, wist ik niet wat er aan de hand was met mijn mama. Toen ze boos werd, werd ik daar bij betrokken. Nu, na KOPP, weet ik dat ik uit de buurt moet blijven.”

Dankzij KOPP heeft Emery geleerd hoe hij moet omgaan met zijn en mama’s problemen. Ook Faith heeft veel gehad aan KOPP. Met haar mama gaat het ondertussen beter. Faith en Anja trekken ondertussen regelmatig samen op. Zo gaan ze graag samen bowlen.

Anne Callewaert werkt bij KOPP Kortrijk en geeft meer uitleg bij de werking van KOPP. Ze legt ook uit wat psychische problemen precies zijn en hoe je ermee moet omgaan als kind.

KOPP Kinderen bij Karrewiet PLUS, dinsdag 7 februari, om 19u op Ketnet.
www.ketnet.be