welzijn & zorg

Herken jij de signalen?

4 voor 12
29.08.2017

Te Gek!?, een samenwerking van onder meer het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG), start een nieuwe campagne om mensen met een psychisch probleem te helpen. De campagne '4 voor 12' werd officieel gelanceerd tijdens het wielerevenement Belcanto Classic in Westouter in aanwezigheid van meter Selah Sue en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en wil mensen bewust maken van signalen van mensen die hulp nodig hebben.

Eén op de vier mensen in Vlaanderen geeft dat ze zich vaak niet goed voelen in hun vel. Toch is praten over psychische kwetsbaarheid vaak nog een probleem en zes op de tien mensen zoeken dan ook geen hulp. Net daarom pakt Te Gek!? uit met een nieuwe campagne met als slogan '4 voor 12'.

"De vier staat voor vier signalen: een verandering in emoties, een verandering in gedrag, isolement en het expliciet uiten van problemen. Al te vaak worden die signalen genegeerd", duidt Kirsten Pauwels (VLESP). Bij de start van de Belcanto Classic werden die signalen kenbaar gemaakt en wordt opgeroepen aan mensen die de signalen opmerken om te handelen. De campagne werkt drempelverlagend.

Ook Jo Vandeurzen was aanwezig en sprak zijn steun uit. "Elk jaar pakt Te Gek!? uit met een originele manier om moeilijke thema's bespreekbaar te maken. Geestelijke gezondheidszorg is heel belangrijk en nemen we vanuit de Vlaamse Regering dan ook heel ernstig. Vandaar onze ondersteuning aan initiatieven. Te Gek!? zorgt voor een goede beeldvorming om dit bespreekbaar te maken", aldus Vandeurzen.

Guy Surmont kampte zelf met een zware depressie en alcoholmisbruik. "De omgeving wil vaak troosten met een pint maar op het einde schiet vaak enkel de drank over. Mensen, vrienden, kennissen beginnen ons te mijden. Te Gek!? doorbreekt taboes en stigma's. Daar is niemand vrij van, zelfs jongeren niet. Vandaar dat ik al drie jaar meehelp aan deze campagne." Op de website van 4 voor 12 vind je zijn en andere getuigenissen: http://www.4voor12.be/getuigenissen.

http://www.4voor12.be/

(Belga)