gezondheid

Griepvaccinatie voor zorgpersoneel

"Tegen 2020 moet 80 procent van zorgpersoneel gevaccineerd worden tegen griep"
13.10.2015

"Tegen 2020 willen we dat 80 procent van het gezondheidspersoneel in ziekenhuizen en woonzorgcentra zich laat vaccineren tegen griep." Dat zegt dr. Geert Top, vaccinatie-expert bij Zorg en Gezondheid naar aanleiding van de griepvaccinatiecampagne die dezer dagen van start gaat.

Ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) roept alle gezondheidswerkers op om zich te laten vaccineren tegen de griep. "Niet alleen om het goede voorbeeld te geven", aldus de minister, "maar ook om op die manier hun risicopatiënten mee te beschermen. Zorgverstrekkers kunnen immers een belangrijke rol spelen bij het inperken van de verspreiding van het griepvirus." Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid in een persbericht op dinsdag.

 

Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar, en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis. Griep houdt gezonde personen vaak dagenlang in bed, maar kan veel ernstiger verlopen bij mensen die tot een risicogroep behoren. Chronisch zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen lopen niet noodzakelijk meer kans om ziek te worden, maar wanneer dat gebeurt, is het risico op complicaties wel veel hoger. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Zelfs een ziekenhuisopname of overlijden is niet uit te sluiten, vooral bij ouderen. De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om risicogroepen te vaccineren. Ook mensen die in nauw contact leven met mensen uit die risicogroepen, doen er goed aan zich te laten inenten.

Wie gevaccineerd is en toch griep krijgt, is er minder ziek van en loopt minder kans op complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert. Het griepvaccin beschermt je na twee weken.