gezondheid

Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Aantal consultaties stijgt met 23%

Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar.  

66% van de rokers wil stoppen met roken, maar slechts een beperkt aantal doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. “Nochtans komt uit studies naar voor dat wie zich laat begeleiden bij het stoppen met roken 3 tot 4 maal meer kans heeft op slagen”, zegt Christine Plets van de Stichting tegen Kanker. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar lanceerde ondersteunt dan ook dit succes.

23% meer consultaties bij tabakologen

In de eerste 9 maanden van 2019 steeg het aantal rookstopsessies bij tabakologen (individueel of in groep) met 23%. In totaal waren er gedurende die periode 17.935 consultaties tegenover 14.715 in dezelfde periode vorig jaar. Van deze personen had 23,58% recht op een verhoogde tegemoetkoming . 
2 op de 3 rokers in ons land wil stoppen met roken, 1 op de 3 onderneemt ook daadwerkelijk een poging, maar slechts een beperkt aantal van de mensen die willen stoppen doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. “Nochtans tonen studies aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes al je je laat begeleiden”, zegt Christine Plets van de Stichting tegen Kanker. De tabakoloog is een rookstopspecialist, een arts, psycholoog of andere gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden doorheen alle aspecten van het rookstopproces. Die begeleiding gebeurt alleen of in groep, afhankelijk van de voorkeur van de deelnemer. 

Begeleiding maakt het verschil

“Rookstopbegeleiding werkt”, zegt ook Peggy die beroep deed op een tabakoloog. ”Ik was die sigaret al zo beu... en vooral de geur. Toen dacht ik: ik moet gewoon stoppen, maar hoe en wat?
Ik heb er enkele nachten van wakker gelegen en toen toch het nummer van Tabakstop op mijn pakje gebeld. Zij verwezen me door naar tabakoloog Els bij mij in de buurt. De motivatie was er al, maar dat extra duwtje in de rug tijdens de begeleiding deed wonderen! Even later ben ik helemaal gestopt, weliswaar met nicotinepleisters”. Tabakoloog Els treedt haar bij: “Persoonlijke begeleiding maakt vaak het verschil omdat je op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving”.

Bekendmaking tabakoloog bij het grote publiek, met aandacht voor personen met een verhoogde tegemoetkoming

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “In het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, hebben we in mei van dit jaar een campagne gelanceerd om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto 'Stoppen met roken doe je niet alleen' wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.”

Die campagne heeft duidelijk effect gehad. Bij de start van de campagne in mei had de website van Tabakstop een bezoekerstoename van maar liefst 127% ten opzichte van de maand mei in 2018. In het kader van de campagne bestelden gezondheidsprofessionals ook meer dan 43.000 folders en affiches.

Meer info

Meer informatie over de campagne en rookstopbegeleiding door een tabakoloog vindt u op www.tabakstop.be/tabakoloog