gezondheid

Hoe hou je goede voornemens vol?

Column Marleen Finoulst

In de top drie van goede voornemens bij ieder nieuw jaar staat steevast: meer bewegen! Dat er oprecht geprobeerd wordt om dat goede voornemen in de praktijk te zetten, kan ik hier wel bevestigen. Ik merk het ieder jaar in de fitnesscentra die ik al ruim 20 jaar frequenteer. In de eerste maanden van het jaar zit het er propvol mensen met wat kilootjes extra zich in het zweet werken in gloednieuwe, hippe fitnesskledij.

Mensen die hun best doen om meer te bewegen, ze maken me oprecht blij. Bewegen is het beste medicijn, en omdat sport mijn grote hobby is, promoot ik de actieve levensstijl waar ik kan. Tegen einde februari zijn de nieuwkomers helaas grotendeels verdwenen en blijven enkel de getrouwe gezichten over. Het is een gekend fenomeen: van de vele fitnessabonnementen die met Kerstmis of Nieuwjaar cadeau worden gegeven, wordt 80% nooit opgebruikt. Dat moet beter kunnen.

Alles begint met een concreet plan, zo stellen onderzoekers die de impact van goede intenties op gedrag bestuderen. Zeg niet: ‘Ik ga iedere week een rondje lopen’, maar wel: ‘Ik ga op maandagavond tussen 18u en 19u lopen in het stadspark; mocht het regenen, dan trek ik mijn regenjasje aan en dat leg ik alvast klaar.’. Of nog: ‘Ik ga woensdagnamiddag, als de kinderen hun activiteiten doen, twintig baantjes trekken in het zwembad’…

Wat ook helpt, is de beweegmomenten in je agenda schrijven (als fervente sporter doe ik dit trouwens nog steeds): zo maak je er tijd voor vrij. Wil ook niet te veel in een keer. Wie jarenlang heeft stilgezeten, moet niet meteen drie keer per week sporten. Het risico op blessures, en vervolgens afhaken, is dan veel te groot.

Tot slot, het allerbelangrijke blijft plezier beleven aan je sport. Vind je fitness een saaie boel, zoek dan een andere manier van bewegen die je wel leuk vindt. Misschien is yoga jouw ding, of wandelen of fietsen? Sport je liever in groep dan alleen? Iedere gemeente heeft een ruim aanbod aan sportclubs. De meeste bieden gratis proeflessen aan, waar je kan kennismaken met de sport en de sfeer.

De mens is lui van nature, menen bewegingsonderzoekers. Wie het houdt bij vage voornemens en geen concrete plannen maakt, hervalt snel in oude zetelgewoontes. Dat geldt niet alleen voor ‘meer bewegen’, maar ook voor andere populaire voornemens zoals ‘minder drinken’, ‘stoppen met roken’ of ‘gezonder eten’, enzovoort. Maak het concreet voor jezelf. Denk na hoe je de wijziging praktisch in je leven kan inpassen. Je zal merken dat het dan wel lukt.