welzijn & zorg

Extra geld voor zinvolle dagbesteding voor 3.300 kwetsbare personen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen maakt extra middelen vrij om 3.300 mensen met medische, mentale, psychische en/of sociale problemen die geen gewone job kunnen doen, meer in de maatschappij te betrekken. Zo kunnen ze - op hun vraag - arbeidsmatige activiteiten (AMA) verrichten, zoals zakken inladen in een supermarkt, handdoeken opvouwen bij een kapper of een handje toesteken in een zorgboerderij. 

Vanaf 1 juli kunnen mensen met medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problemen instappen in een systeem van 'arbeidsmatige activiteiten'. Die activiteiten doen ze op vrijwillige basis, maar ze worden wel bijgestaan door een erkende begeleider van een voorziening of onderwijsinstelling die daarvoor een subsidie ontvangt. "Mensen met een zorgproblematiek kunnen misschien geen betaald werk meer verrichten, maar hebben wel de nood om buiten te komen, om een sociaal netwerk op te bouwen en om zichzelf te ontplooien op een werkplek. Arbeidsmatige activiteiten geven structuur aan hun dag", zegt minister Vandeurzen. 

Tot voor kort was er nog geen regelgevend kader voor arbeidsmatige activiteiten. Dat wordt nu verholpen. De werkpost kan een plek zijn in de publieke sector of social profit, maar ook in de profit sector. Het kan gaan om handdoeken vouwen bij een kapper, papier versnipperen bij de gemeente, drankjes brengen in de kantine van een woonzorgcentrum, ... 

Al meer dan 1.800 overeenkomsten ingediend

Op dit moment hebben 148 welzijns- en zorgvoorzieningen of maatwerkbedrijven een erkenning als begeleider arbeidsmatige activiteiten. Sinds 2 juli werden er al meer dan 1.800 overeenkomsten arbeidsmatige activiteiten ingediend, vooral door voorzieningen uit de geestelijke gezondheidszorg, zoals initiatieven voor beschut wonen en psychiatrische ziekenhuizen. 

In 2018 kunnen er 3.300 mensen begeleid worden bij het uitvoeren van arbeidsmatige activiteiten. In 2019 zullen dat er 3.800 zijn, en dat aantal zal stijgen tot 7.750 in 2029. De Vlaamse regering voorziet hiervoor 3,2 miljoen euro extra in 2019, tegen 2029 moet dat bedrag oplopen tot 6,5 miljoen euro. 

Vanaf 1 juli kunnen mensen ook starten met een 'activeringstraject': korstondige werk- en zorgtrajecten van maximaal 18 maanden voor mensen met medische, mentale, psychische, psychiatrische of sociale problemen die in de nabije toekomst de stap kunnen zetten naar betaald werk. VDAB beslist of iemand kan deelnemen aan een activeringstraject. In 2018 wordt gestart met 650 trajecten, in 2019 worden 1.100 trajecten voorzien. In 2018 voorziet de Vlaamse regering hiervoor 1,4 miljoen euro extra middelen, in 2019 2,4 miljoen euro.