welzijn & zorg

Een zee van tijd

Dagen van de Gevangenis doen nadenken over rol van de gevangenis in onze maatschappij
23.11.2015
Foto's
huisvandeMens Brussel - Sam Weckx

Afgelopen week vonden de Dagen van de Gevangenis plaats, voor de tweede keer. Het huisvandeMens Brussel en de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen organiseerden verschillende activiteiten om ons te doen nadenken over de rol van de gevangenis in onze maatschappij. Het thema dit jaar was 'Een zee van tijd'. 

'In 2014 organiseerden we voor het eerst de Dagen van de Gevangenis', vertelt Tania Ramoudt van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen. Ze was jarenlang moreel consulent in verschillende Vlaamse gevangenissen en coördineert nu de dienst. "Tijdens de Dagen van de Gevangenis willen we de publieke opinie sensibiliseren", vertelt Tanja. "De overgrote meerderheid van wie in de gevangenis zit, komt op termijn weer in onze samenleving terecht. We hebben er dus alle belang bij om hun tijd in detentie zo goed mogelijk te gebruiken om hun reïntegratie in de samenleving goed voor te bereiden", aldus Tania. "Verhuurkantoren, werkgevers, interimkantoren enz. zijn er niet altijd even happig op om iemand die uit de gevangenis komt een woonst of een job te geven. We proberen hen toch te sensibiliseren dat die mensen ook nog altijd mensen zijn, mét kwaliteiten, en dat hun identiteit meer is dan enkel een misdrijf."

"In Vlaanderen werken we met 13 beroepskrachten en 60 vrijwilligers", legt Tania uit. Wie kan vrijwillig moreel consulent worden? "Ervaring in de sociale sector is een voordeel, maar zeker geen must. We vinden het wel belangrijk dat iemand de vrijzinnig humanistische waarden onderschrijft. Levenservaring en maturiteit zijn ook troeven als je gaat praten met mensen in de gevangenis. De emotionele impact van de gesprekken is niet te onderschatten. We vragen dat onze vrijwilligers zich minstens 2,5 uur per week kunnen vrijmaken. Het is belangrijk dat er een zekere continuïteit is bij de mensen die de gesprekken voeren, omdat je toch een zekere vertrouwensband probeert op te bouwen met de gedetineerden."

Jean is sinds vijf jaar een van de vrijwilligers in de Brusselse gevangenissen. Hij is sinds een paar jaar met pensioen en voldoet aan alle voorwaarden om een goede moreel consulent te zijn. "Ik ben jaren leidend ambtenaar geweest in een Brusselse gemeente. Daar hoorde het bij mijn job om de problemen van mensen op te lossen. Na mijn pensioen wilde ik niet thuiszitten. Mijn eerste idee was mensen die op straat leven te helpen. Maar toen ik hoorde dat ze vrijwilligers nodig hadden in de Brusselse gevangenissen, heb ik geen moment getwijfeld. Ondertussen begeleid ik wekelijks zo'n tien cliënten."



Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, hebben ze in de kelder van het huisvandeMens Brussel een gevangeniscel nagebouwd. Aan de muren hangen tekeningen van een gedetineerde die hij tijdens zijn verblijf in de gevangenis van Sint-Gillis maakte in het tekenatelier. Aan een andere muur zien we alle diploma's en getuigschriften die hij op één jaar tijd haalde in de gevangenis: bedrijfsbeheer, Nederlandse spelling, sollicitatietraining, elektriciteitstechnieken... Een mooie illustratie van hoe de zee van tijd in de gevangenis toch op een positieve manier gespendeerd kan worden en iemand kan voorbereiden op een toekomst buiten de gevangenis.

Tijdens de Dagen van de Gevangenis was de documentaire 9999 van Ellen Vermeulen over geïnterneerden in Merksplas te bekijken in het huisvandeMens in Brussel. Meer info over deze docu op www.9999themovie.com