Het Huispaleis Ammor
welzijn & zorg

Cowboy en paard op zoek naar liefde

Het Huispaleis brengt inclusief theaterstuk Ammor
10.11.2015
Foto's
Het Huispaleis - Jacques Peustjens

Ammor is het verhaal van een cowboy en zijn paard. Ze zijn de liefde kwijt, de liefde voor elkaar. Samen gaan ze op zoek. Het wordt een avontuurlijke tocht door de woestijn, de zee, naar de sneeuw, overdag en 's nachts, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Het stuk is op maat van kinderen en volwassenen met een beperking, kinderen tot zes jaar zonder beperking en hun begeleiders. 

Binnenkomen doe je door een belevingsparcours met verschillende geuren en geluiden, donker, Knisperende herfstblaadjes op de grond gaan over in strandzand terwijl zeepbellen in het rond zweven en houten zeemeeuwen boven je hoofd met hun vleugels flapperen. 

Het belevingsparcours komt uit in de oude kapel van dienstverleningscentrum Sint-Jozef in Kalmthout, waar het stuk Ammor wordt opgevoerd. De kapel is niet groot, de enkele tientallen mensen die het publiek vormen zitten gezellig dicht bij elkaar. De kleintjes vooraan op de grond, de groteren achteraan op stoelen of in hun rolstoel. Het is een divers publiek, zoals de bedoeling is bij een inclusief theaterstuk. Wie komt kijken, hoeft niet bang te zijn dat hij urenlang moet stilzitten. Het stuk duurt niet heel lang - een goed half uur - en wie het even niet meer leuk vindt, mag altijd gerust de zaal even verlaten of een ander plekje zoeken in het publiek: wat meer beschut achteraan of misschien net dichter bij de acteurs. Het feit dat er niet op een podium gespeeld wordt, maakt de afstand tussen de acteurs en het publiek extra klein en de beleving extra fijn. 

Het Huispaleis Ammor 4

Inclusie staat centraal bij Het Huispaleis, vanaf de creatie tot de uitvoering. In veel gevallen betekent inclusie dat mensen met een handicap ook welkom zijn. Hier is het bijna omgekeerd: wie geen handicap heeft, is ook welkom. Bij het theaterstuk Ammor koos Het Huispaleis voor echt belevingstheater. Mensen met een beperking hoeven zich niet aan te passen, het stuk is aangepast aan hen. Dat er veel mag en kan, wordt meteen duidelijk in de beginscène. De cowboy probeert een vlieg te vangen met een vliegenmepper. Een man in het publiek zoemt meteen enthousiast mee: "Bzzzzzz!" 

Het Huispaleis Ammor 2

De hoofdrolspelers zijn een cowboy en zijn paard. Ze gaan op zoek naar de liefde, en doorkruisen daarbij eerst een woestijn, waar een cactus en twee wormpjes hen de weg wijzen naar de zee. De wormpjes maken ook van dichtbij kennis met het publiek, en kriebelen aan de gezichten en de handen van de toeschouwers met hun rubberen piekhaartjes. Op zee aangekomen ontmoeten cowboy en paard een octopus, die prompt het publiek inzwemt. De octopus is gemaakt van een parasol, met acht armen die gemaakt zijn uit boa's met zachte pluimpjes. Wanneer de pluimpjes langs handen en gezichten van de toeschouwers strijken, verschijnt er hier en daar een glimlach of gaat er een verrukt kreetje op. Wanneer de hoofdpersonages onderweg zijn door de sneeuw, wordt het publiek onder een doorschijnend laken toegedekt, en dwarrelen er plots sneeuwvlokjes door de zaal. Even later voelen we de wind langs onze wangen waaien op het moment dat paard en cowboy in de lucht rondzweven. Aan het einde van de voorstelling komen alle acteurs met de poppen het publiek in, en kunnen de toeschouwers de poppen aanraken en knuffelen.

Het Huispaleis Ammor 3

Alles staat in het teken van beleven, met alle zintuigen. Het verhaal is bijkomstig, het is in eerste plaats de bedoeling om de toeschouwers op zoveel mogelijk manieren te prikkelen. Eigenlijk is het een vorm van 'snoezelen', maar dan in de vorm van een theaterstuk. Acteur Ad Moeskops is niet enkel thuis in de wereld van het theater, maar is ook docent orthopedagogie. In zijn aan de Odissee hogeschool leert hij de studenten hoe ze artisticiteit en creativiteit kunnen gebruiken in de begeleiding van kinderen en volwassen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ook actrice Inge Van Helshoecht is ergotherapeute, en geeft les aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Zij wil graag ook reguliere scholen uitnodigen om naar Ammor te komen kijken, waarbij de kinderen dan meteen ook mensen met een beperking kunnen ontmoeten, en zo de inclusie nog naar een hoger niveau tillen.  

Bij de uitgang zien we in ieder geval alleen maar enthousiaste gezichten, zowel bij de jonge kinderen, als bij de gasten met een beperking en hun begeleiders. 

De speellijst van Ammor is terug te vinden op www.hethuispaleis.net