gezondheid

Alsmaar minder slaap

Tijd is welzijn

Slapen, we zouden het voor ons fysiek en mentaal welzijn een derde van onze tijd moeten doen. “Er is de laatste zestig jaar veel veranderd”, weet professor Johan Verbraecken van het Slaapcentrum van het UZA. “In de jaren vijftig sliepen mensen 8 à 9 uur per nacht, vandaag is dat 7 à 8 uur, en we zien dat veel mensen maar 6 à 7 uur per nacht slapen.

Een groot deel van de volwassenen slaapt dus te weinig en is niet uitgerust. Uit een onderzoek van de CM blijkt dat 40 à 50% van de mensen moe is. Chronisch slaaptekort heeft onmiddellijk negatieve effecten. Je  doet dingen op automatische piloot, bent minder creatief en geconcentreerd, denkt minder probleemoplossend, je geheugen wordt zwakker en je krijgt gezondheidsproblemen.”

Multimedia hebben een grote invloed op ons slaapgedrag, stelt Verbraecken. “Dat zien we zelfs in ons labo. Patiënten die hier een nacht komen slapen, brengen hun laptop mee om 's avonds nog te werken, alsof ze hem geen dag kunnen missen. Op internet stopt de communicatie niet om middernacht. Ze stopt nooit. We slapen er minder door en dat heeft invloed op ons gemoed.” Verbraeckens recente onderzoek in samenwerking met de VUB en de KUL keek naar het multimediagebruik voor het slapengaan bij tieners tussen 14 en 19 jaar. “Meer dan 40% gebruikte multimedia zeer intensief en dat had duidelijk effect. Dat is niet onbelangrijk voor de toekomst van deze jongeren. Wanneer ze ouder worden zullen deze patronen zich verderzetten en zullen zij dus minder slapen.”

 

>> Op ontdekuwtijd.be kunt u zelf een dag uw tijdsbesteding bijhouden en op tijdsonderzoek.be vindt u uitleg, algemene gegevens en de mogelijkheid om zelf dieper in de data te graven.