ouderen

90% van de ouderen krijgt wekelijks bezoek

Bpost en gemeente Zoersel op onderzoek bij 80-plussers
22.08.2016

De gemeente Zoersel wou weten hoe zijn 80-plussers het stelden. Onder meer naar de bekendheid van hulpverlening en naar hun algemeen welzijn werd gepeild. Niet door onderzoekers of ocmw-medewerkers, wel door een bekend gezicht: de postbode.

De mate waarin de mensen aangeven in een sociaal isolement te leven, valt op het eerste gezicht mee. 53% van de deelnemers woont met andere mensen samen, voornamelijk partner of kinderen, terwijl 47 % alleen woont. 90% heeft minstens wekelijks bezoek van familie, buren of vrienden en 92 % heeft minstens wekelijks telefonisch contact.

Meer dan 90% van de ondervraagden begeeft zich nog regelmatig en minstens wekelijks buitenshuis. Een kleine 10% ervaart minder contacten te hebben dan zelf gewenst. De familieleden zijn de voornaamste bron van menselijk contact. Ruim 65% van de ondervraagden doet een beroep op een of andere vorm van hulp waarvan schoonmaak en mantelzorg de meest voorkomende vormen zijn. Slechts 6,5% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan graag meer hulp te ontvangen.

18% vermeldt uitdrukkelijk een bijkomend contact met sociale dienst te wensen. 95% van de bezochte inwoners krijgt (op basis van verschillende waarnemingscriteria) van de postbeambte de inschatting dat zij verzorgd voor de dag komen en het vraaggesprek op een lucide manier voeren. Een aantal van de gestelde vragen peilde naar de woonsituatie van de bezochte oudere. 85% van de respondenten woont in een woning die ook hun eigendom is. Zorgwonen komt bij nog geen 1% van de ondervraagden voor. Een positieve uitslag is dat bij meer dan 99% van de geïnterviewden de rolluiken dagelijks worden geopend en de brievenbus dagelijks wordt geledigd. In 97% van de gevallen kon de postbeambte de bezochte woning als netjes en verzorgd kwalificeren.