123

Durf 2020 (april-mei 2015)

Weliswaar, het vakmagazine van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en gezondheidssector, brengt in zijn lentenummer 2015 een dossier over DURF2020.
Met Perspectief 2020 wil minister Jo Vandeurzen mensen met een beperking stimuleren om volwaardig van de samenleving deel uit te maken. Het zijn niet langer de voorzieningen, maar de gebruikers zelf die geld krijgen om hun zorg te kopen.
Al moeten ze ook meer steun zoeken bij hun omgeving én de brede samenleving. Een uitdaging, die vragen en twijfels oproept. DURF2020, een samenwerking tussen de overheid en tal van organisaties uit de sector, wil mensen met een beperking helpen en hen een stem geven in het veranderingsproces van de komende jaren.
 

Coverstory: Een andere kijk op eenzaamheid
Eenzaamheid is een groeiend sociaal fenomeen. Recente studies geven aan dat het een aankomend probleem voor de volksgezondheid is, gelijk opgaand met zwaarlijvigheid en alcohol- en drugmisbruik. Sociale isolatie en alleen leven zijn even ongezond als zich eenzaam voelen, en verhogen het risico op vroegtijdig overlijden met 29% en 32%. Het cruciale element blijkt verbondenheid. Maar eenzaamheid vinden we zielig. En bovendien, zo opperen we allemaal, kan je er zelfs iets aan doen. Door meer buiten te komen en vrienden te maken. Maar zo eenvoudig is het niet.

Jo Vandeurzen: “Continuïteit betekent niet meer van hetzelfde.”
De beleidsbrief 2014-2019 is er al een tijdje. Met die leidraad in de hand geven minister Vandeurzen en de volledige administratie van zijn beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) de sector verder vorm. Verder, want Vandeurzen is de eerste Vlaamse minister in twintig jaar die zijn mandaat mag verlengen.

Iedereen glutenvrij?
Glutenvrij eten is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé trend voor iedereen die bewust met voedsel en gezondheid bezig is. Voor mensen met glutenintolerantie lijkt dat een zegen, maar tegelijk neigt het ook hun aandoening te minimaliseren: iederéén lijkt tegenwoordig wel glutenintolerant. Waar komt deze hype vandaan? Wat is de rol van de medische wereld en de voedingsindustrie? En gebruiken we voeding om ons sociaal te onderscheiden?