welzijn & zorg

Eén plus één is drie

Redactioneel samenwerken werkt

Net na nieuwjaar blikten we op de redactie vooruit op 2016. We vulden onze jaarplanning stelselmatig met thema’s en onderwerpen, ideeën en dossiers. Een week later stond er een vergadering met een aantal andere organisaties op de agenda. We polsten of zij geen ideeën hadden voor artikels in Weliswaar. Het ene interessante voorstel leidde tot het andere. Die verbazend positieve ervaring deed ons in ieder geval besluiten om het thema samenwerking ook op de agenda te zetten. Eén korte vergadering maakte nog maar eens duidelijk hoe je je blik kan verruimen door een goed gesprek met iemand van buiten je sector. Met wat geluk leidt dat tot een kruisbestuiving en gaat iedereen met hernieuwde energie aan de slag.

“Een goede samenwerking is gebaseerd op gelijkwaardigheid, maar niet per se op gelijkheid.”

In ons geval brainstormden we enkel over ideeën en resulteerde dit niet in een formele samenwerking. Maar wanneer de zorg over de muurtjes van de sector heen kijkt, leidt dat vaak tot meer dan ‘nieuwe ideeën’. Een netwerk van verschillende organisaties kan een meerwaarde creëren die individuele organisaties niet kunnen realiseren. In zo’n situatie gaan de klassieke regels van de wiskunde niet langer op en is één plus één gelijk aan drie.

Voor een geslaagde samenwerking stel je de grenzen van je voorziening open voor andere organisaties, wat maakt dat je je kwetsbaar opstelt. Je moet bestaande kaders loslaten, zonder je eigen visie uit het oog te verliezen. Kortom, een goede samenwerking is gebaseerd op gelijkwaardigheid, maar niet per se op gelijkheid. Tweerichtingsverkeer is ideaal: beide partijen leren dan van elkaar. Hulpverleners kunnen over de grenzen van de organisatie heen een beroep doen op elkaar voor steun of advies. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden die eerder onbereikbaar leken. Het hulpaanbod wordt groter of het wordt makkelijker om hulp te bieden.

In ons dossier bekijken we een paar opvallende intersectorale vormen van samenwerking, tijdelijk of permanent, formeel of informeel. Zorgboerderij Trezemieke laat zien dat landbouw en de bijbehorende groene omgeving een plus kunnen betekenen in de zorg voor jongeren met een beperking of problemen op school. De Sleutel, een hulpverleningscentrum voor verslavingszorg, zocht de samenwerking in de sportsector, om de vrije tijd van de bewoners zinvol te benutten. In spelotheek Kleine Klaas vullen sociale economie, onderwijs, zorg en vrije tijd elkaar mooi aan in verschillende informele projecten. En tot slot legden we ons oor te luisteren bij Bpost: met het project Bclose kunnen OCMW’s de zorgnoden van de tachtigplussers in hun gemeente in kaart laten brengen door postbodes.

Geïnspireerd? Kijk ook eens over de muren van jouw organisatie heen. Wie weet past er wel een deur in die muur. Of blijkt de muur helemaal overbodig. Want wat je samen doet, doe je meestal beter.

www.weliswaar.be/samenwerken-werkt