Rusthuisbewoners houden contact met familie via televisie

Via een eenvoudige internetdienst op televisie kunnen de bewoners van het OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers uit Ledeberg voortaan berichten en foto’s van familieleden en vrienden bekijken. Het proefproject GIFT-tv werd eind vorig jaar in gebruik genomen.

De Vijvers wordt meer en meer een e-rusthuis. Zo hebben ze ook al de ‘Digitale Brug’, waarbij de bewoners samen met jongeren surfen op het internet, chatten en mailen. Met de 'Digitale Brug' won De Vijvers een paar jaar geleden de eerste Ouderenzorg Award.

De Vijvers beschikte al over een informatiesysteem via televisie. Op hun tv-toestel kunnen de bewoners afstemmen op een infokanaal, waar ze een overzicht vinden van de weekactiviteiten en het weekmenu. Sinds kort werkt het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) aan een nieuw systeem, dat  gebruiksvriendelijker is en meer mogelijkheden biedt. Het proefproject GIFT-TV (Geïntegreerde Informatie- en Foto-TV) of ook TV-kiosk, wordt momenteel uitgetest in De Vijvers.

Op TV-Kiosk krijgen de bewoners een individueel kanaal dat volledig beveiligd en afgeschermd is. Daarop kan een groep van familieleden en vrienden van thuis uit zelf informatie plaatsen: berichtjes, foto’s en audiofragmenten. Zo kunnen de bewoners de familiebanden nauwer aanhalen over afstand heen.

Laagdrempelig

“Sociale netwerksites als Facebook en NetLog zijn aan veel senioren niet besteed. Met hun televisie zijn ze wel vertrouwd. Met een eenvoudige afstandsbediening krijgen ze dankzij TV-Kiosk toegang tot allerlei diensten en informatie. Dat maakt deze toepassing erg laagdrempelig”, zegt directeur Dirk Beyens van het woonzorgcentrum De Vijvers.

TV-Kiosk brengt ook een selectie van publieke websites. Zo kunnen de bewoners van De Vijvers op hun televisie de websites van enkele kranten lezen en het weerbericht raadplegen. De teksten zijn opgesteld in grootletterformaat, zodat ook slechtziende senioren ze vlot kunnen lezen.

Tot slot kan het woonzorgcentrum via TV-Kiosk snel en makkelijk informatie verspreiden: een activiteitenkalender, het weekmenu, fotoalbums van voorbije evenementen en feestjes. Met hun afstandsbediening kunnen de bewoners meteen de gewenste pagina opvragen, iets wat op het huidige infokanaal niet mogelijk is.

Interactief

Het OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers is het eerste in België om met IBBT een dergelijk project op te zetten. Op korte termijn is het de bedoeling om het proefproject uit te breiden tot tien woningen binnen De Vijvers en de mogelijkheden tot interactie te onderzoeken.

Ook televisietoestellen in gemeenschappelijke ruimtes kunnen met het systeem worden uitgerust. Zo hou je bezoekers op de hoogte van het leven in het woonzorgcentrum en kun je groepsactiviteiten ondersteunen met audiovisueel materiaal.

Hier vindt u de contactinformatie van WZC De Vijvers.

Geschreven door Liesbeth Van Braeckel op 30/03/11 in de categorieën Ouderen en Innovatie

Reageer

(*)

(*) wordt niet getoond